Finansal istikrar ve gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslararası sermaye hareketleri: Panel veri analizi
Financial stability and international capital movements towards developing countries: Panel data analysis
- Tez No: 662530
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Sermaye Hareketleri, Finansal kırılganlık, panel veri analizi, international capital movements, financial fragility, panel data analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslararası sermaye hareketleri ile finansal istikrarsızlık göstergeleri arasındaki ilişkiyi panel veri analizi yöntemiyle tahmin etmektir. Çalışmada kullanılan veriler DB, IMF ve FRED veri tabanlarından elde edilen 2008-2019 dönemine ait yıllık verilerdir. Çalışmanın sonunda finansal kırılganlık göstergeleri ile sermaye akımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde sermaye hareketleri kavramı açıklanmaktadır. İkinci bölümde finansal istikrar ve kriz olgusu analiz edilmektedir. Üçüncü bölümde çalışmanın yöntemi ve bulguları ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to estimate the relationship between international capital movements towards developing countries and financial instability indicators by panel data analysis. The data used in the study are annual data from the DB, IMF and FRED databases for the period 2008-2019. At the end of the study, a significant association was found between indicators of financial fragility and capital flows. In the first part of the study, the concept of capital movements is explained. In the second part, the phenomenon of financial stability and crisis is analyzed. In the third section, the method and findings of the study are presented.