Hücre kültürü yöntemiyle bazı yağlı tohumlu bitkilerden biyodizel elde edilmesi
Obtaining biodiesel from cell culture of some oil seedplants
  1. Tez No: 662772
  2. Yazar: ZEYNEP ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET BÜYÜKALACA, DOÇ. DR. HASAN SERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Enerji, Biology, Biotechnology, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Biyodizel, bitki doku kültürü, biyoteknoloji, soya, jojoba, Biodiesel, plant tissue culture, biotechnology, soybean, jojoba
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada biyodizel ham maddesi olarak kullanılan bazı bitkisel yağların in vitro koşullar altında çoğaltılması ve bu yağlardan biyodizel üretilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda jojoba [Simmondsia chinensis (Link) Schneider], soya [Glycine max (L.) Merr.] ve kanola (Brassica napus ssp. oleifera L.) bitkilerininin bazı kısımları eksplant kaynağı olarak kullanılmıştır. Oluşan kallusların renk ve büyüklük özellikleri ile gelişme ve canlı kalabilme süreleri göz önüne alınarak çalışmalar jojoba ve soya tohumlarının endosperm eksplantları ile devam etmiştir. In vitro koşullarda elde edilen endosperm kallusu ve tohum endospermindeki yağ yüzdeleri sokslet ekstraktörü kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen bu yağların yağ asidi profilleri GC (Gaz Kromatografisi) tekniği ile kendi aralarında kıyaslanmıştır. Soya endosperm kalluslarının yağ yüzdesinin tohum endosperminden elde edilen yağdan düşük bulunması nedeniyle çalışma jojoba endosperm kallusu üzerinden devam etmiştir. Jojoba tohum endosperm yağı ve jojoba endosperm kallus yağlarının yakıt özellikleri ölçülmüştür. Ardından elde edilen yağlardan transesterifikasyon yöntemi yardımıyla biyodizel elde etmiştir. Jojoba endosperm kalluslarından elde edilen yağın ve bu yağdan transesterifikasyon yöntemiyle elde edilen biyodizelin yoğunluk, setan sayısı, CFPP (soğuk filtre tıkanma noktası), alt ısıl değer, kinematik viskozite, alevlenme noktası ve serbest asit içeriği özellikleri incelenmiştir. In vitro koşullarda üretilen yağ ile tohum endosperm yağı ve bu yağların kullanılmasıyla üretilen biyodizeller kendi aralarında kalite bakımından kıyaslanmış ve in vitro koşullarda üretilen jojoba endosperm kallus yağından üretilen biyodizelin yakıt kalitesi açısından tohum endosperminden elde edilen biyodizel ile benzer özelliklere sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study it was purposed that in vitro augmentation of some vegetable oil cells which are used as biodiesel raw material and production of biodiesel from this cells. In this context some parts of jojoba [Simmondsia chinensis (Link) Schneider], soya [Glycine max (L.) Merr.] and canola (Brassica napus ssp. oleifera L.) seeds used as explant material. Then the study proceeded with endosperm explants of jojoba and soya seeds due to their color and size properties and growing and survival durations of generated calluses. Oil rates of endosperm callus which was obtained in in vitro conditions and seed endosperm were determined through soxhlet extractor. The fatty acid profiles of these oils compared by the help of GC (Gas Chromatography) techniques. According to the low oil percentage rate of soya endosperm callus than seed endosperm, the study focused on jojoba endosperm callus. The fuel properties of jojoba seed endosperm oil and jojoba endosperm callus oil were measured. Then biodiesel were produced through transesterification from the generated oil. Density, setan number, CFPP (cold filter plugging point), lower heating value, kinematic viscosity, flash point and free acid content specifications of the oil extracted from jojoba endosperm callus and the biodiesel obtained from this oil via transesterification were investigated and finally it is observed that they have similar characteristics.