Yenidoğan döneminde gastrointestinal sistem anomalileri nedeniyle opere olan bebeklerde doğumsal kalp hastalıklarının incelenmesi
Investigation of ingestional heart diseases in babies who have operated due to gastrointestinal system anomalies in the newborn period
  1. Tez No: 664028
  2. Yazar: MERVE YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ GÜVEN, DOÇ. DR. TUNÇ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal sistem anomalileri, Doğumsal kalp hastalığı, Yenidoğan, Gastrointestinal system anomalies, Congenital heart disease, Newborn
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
AMAÇ: Doğumsal kalp hastalıkları (DKH) tüm canlı doğumların %0,8-1,2'sinde görülen, yenidoğan mortalite ve morbiditesini etkileyen en önemli nedenlerin başında gelmektedir. DKH, doğumsal anomalileri olan hastalarda mortalite nedenlerinde 1.sıradadır. Gastrointestinal sistem (GİS) anomalili yenidoğanlarda doğumsal kalp hastalığı insidansı GİS anomalili olmayan yenidoğanlara göre daha fazladır. Bu çalışmanın amacı güncel veriler ile literatüre katkıda bulunmaktır. HASTALAR VE YÖNTEM: Ocak 2015 – Aralık 2019 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk cerrahi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan, gastrointestinal anomali (konjenital diafragma hernisi, omfalosel, gastroşizis, anorektal malformasyon, mide duodenum atrezileri, trakea özefageal fistül vb.) tanısı ile opere olan yenidoğan yaş grubundaki, ekokardiyografik inceleme yapılan hastalar çalışmaya alındı. Toplam 223 hasta incelendi. BULGULAR: Gebelik haftası 27 ile 42 hafta arasında değişen 223 hasta incelendi. %49 u kız %51 i erkek idi. %55,16 prematüre idi. Ortalama tanı süresi 3,8 gün. Çalışmamızdaki en sık GİS anomaliler %22,87 Özefageal atrezi + Trakea özefageal fistül, %17,94 Anorektal malformasyon, %15,25 Konjenital diafragma hernisi olarak görüldü. Hastaların %44 ünde Doğumsal kalp hastalığı saptandı. SONUÇ: Yenidoğan rutin fizik muayenesi doğumsal kalp hastalıklarının tanısının konulmasında yeterli değildir. GİS anomalili bebeklerde DKH sıklığının yüksek olduğunu gördük. Bu nedenle preoperatif Ekokardiyografik görüntüleme önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Congenital heart diseases (CHD) is one of the most important causes affecting neonatal mortality and morbidity, seen in 0.8-1.2% of all live births. CHD is the first cause of mortality in patients with congenital anomalies. The incidence of congenital heart disease is higher in newborns with gastrointestinal system (GIS) anomalies compared to newborns without GIS anomalies. The aim of this study is to contribute to the current data and the literature. PATIENTS AND METHODS: Hospitalized in İzmir Tepecik Training and Research Hospital pediatric surgery neonatal intensive care unit, operated with a diagnosis of gastrointestinal anomalies (anorectal malformation, gastric duodenal atresia, trachea esophageal fistula, etc.) between January 2015 and December 2019, newborn patients group were included in the study. A total of 223 patients were included in the study. RESULTS: 223 patients with gestational weeks ranging from 27 to 42 weeks were studied. 49% were girls and 51% were boys. 55.16% was premature. Average diagnosis time 3.8 days. The most common GIS anomalies in our study were 22.87% Esophageal atresia + Trachea esophageal fistula, 17.94% Anorectal malformation, 15.25% Congenital diaphragmatic hernia. Congenital heart disease was detected in 44% of the patients. CONCLUSİON: Routine physical examination of the newborn is not sufficient for the diagnosis of congenital heart diseases. We found that the frequency of CHD was high in babies with GIS anomaly. Therefore, preoperative Echocardiographic imaging is recommended.