Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nin onbeş yılının bilimsel açıdan değerlendirilmesi
- Tez No: 664097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ ÖNGEL, DR. TEVFİK TANJU YILMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, TAHUD, Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, yayınlar, Family medicine, TAHUD, Turkish Journal of Family Practice, publications
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nin Onbes Yılının Bilimsel Açıdan Değerlendirilmesi Amaç: Çalısmamızın amacı; TAHUD resmi yayın organı olan Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nin ilk sayısından itibaren son 15 yıl içinde yayınlanan tüm makaleleri özet kısımları basta olmak üzere çesitli özellikleri temelinde, farklı bakıs açılarıyla bilimsel açıdan değerlendirmektir. Yöntem: 1997-2010 yılları arasında Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nde yayınlanan tüm makaleler değerlendirmeye alındı. Bu değerlendirme sırasında makalelerin çoğunluğu derginin resmi internet sitesinden elde edildi. Đnternet ortamında bulunamayan makalelere ise fiziksel olarak ulasıldı. Bulgular: Makalelerin tamamına ulasılabildiği için, çalısmamızdaki arastırmaya katılım oranı %100'dür. Đncelenen makalelerin yıllara göre dağılımlarına bakıldığında 64 (%14,0) makale ile en fazla makalenin 1997 yılı olan derginin ilk yayın yılında yayınlandığı görüldü. 185 (%40,5) makalenin derginin resmi internet sitesinde pdf formlarının bulunmadığı tespit edildi. Arastırma makalelerinin 159 makale (%34,8) ile en fazla yayınlanan makale türü olduğu, ikinci sırada ise 87 makale (%19) ile derleme türü makalelerin bulunduğu görüldü. Tüm makaleler içinde toplam 180 (%39,4) makale ile en fazla tek yazarlı makalelerin bulunduğu tespit edildi. Makale birinci isim yazarının 226 (%49,5) makale ile birinci sırada üniversite hastanelerinde görev yaptığı tespit edildi. Dergiye en fazla 182 (%39,8) makale ile Đstanbul'dan yayın yollanırken, ikinci sırada 30 (%6,6) makale ile Ankara'nın bulunduğu belirlendi. Makalelerin büyük bir bölümünün bir ve dört aylık bir zaman diliminde dergiye kabul edildikleri tespit edildi. EURACT Özet Değerlendirme Ölçeği'nin dergide yayınlanmıs olan makalelerin özet kısımlarını değerlendirmek için geçerli ve güvenilir olduğu belirlendi ve 1997-2010 yılları arasında yayınlanan makalelerin özet kısımları bu ölçek dahilinde eğerlendirildiğinde %75,7'sinin standartlara uygun olduğu belirlendi. Sonuç: Bir disiplinin gelisiminde temel iki yapıtası disiplinin dergisi ve derneğidir. TAHUD resmi yayın organı olan Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nin gelisimi disiplinimizin geleceği için önemli ve değerlidir. Tüm Aile Hekimliği camiası olarak nitelikli yayınlarla gerek disiplinimizin gerekse de Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nin gelisimine destek verilmeye devam edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Academical Evaluation of Fifteen Years of Turkish Journal of Family Practice Background and Aim: Aim of our study was to evaluate academically all articles published at Turkish Journal of Family Practice which is official publishing of Turkish Association of Family Physicians. The evaluation was done on basis of various properties also regarding different points of views on especially the abstracts of articles published at last fifteen years starting from the first issue. Methods: All articles published at Turkish Journal of Family Practice from 1997 to 2010 have been evaluated. During this evaluation, majority of articles have been acquired from the official internet site. Articles which weren't available at internet media have been found as hardcovers. Results: Since all of the articles were acquired, the ratio of participation at study is 100%. When the yearly distribution of articles was evaluated the highest number with 64 articles (14%) was published at 1997 which is the first year the Journal was published. It was observed that Pdf forms of 185 articles (40.5 %) weren't available at internet web site. It was seen that research articles were the most published article type with 159 articles (34.8%) followed by 87 articles (19%) which were reviews. One author articles were seen most with 180 articles (39.4%). First author of 226 articles (49.5%) were found to be working at a university hospital. While most articles were sent from Đstanbul with 182 (39.8) articles, second was Ankara with 30 (6.6%). Most of the articles were accepted to be published at a time interveal of one to four months. EURACT Abstract Evaluation Scale was found to be valid and reliable for evaluating the abstracts of articles and when the abstracts of all the articles between the years of 1997 to 2010 were evaluated through this scale, 75.7 % were found to be in accordance with the standarts. Conclusions: Two main stones at improvement of a medical field is a journal and an association of that field. It is important and valuable for family medicine is that Turkish Journal of Family Practice which is official publishing of Turkish Association of Family Physicians should be improving. The whole family physician group must continue their support at improving both the field and the Turkish Journal of Family Practice with high quality articles.