Sosyal hizmetler alanında çalışan meslek elemanlarının empati becerileri ve iş doyumu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: Manisa örneği
Evaluation of the relationship between empathy skills and job satisfaction of the professionals working in the social services field: Example of Manisa
  1. Tez No: 664475
  2. Yazar: SELCAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, İş Doyumu, Meslek Elemanı, Sosyal Hizmetler, Empathy, Job Satisfaction, Professional, Social Services
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Manisa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarında çalışan meslek elemanlarının empati becerileri ile iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Manisa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarında çalışan 125 meslek elemanı ile yapılmıştır. Nicel ve genel tarama modeline dayalı bu araştırmada veriler, Mart-Haziran 2019 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik soru formu ile Minnesota İş Doyum Ölçeği, Empatik Eğilim Ölçeği ve Empatik Beceri Ölçeği- B Formu araştırmanın veri toplama araçlarını oluşturmaktadır. Araştırma verileri bireylerle yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Veriler Ki Kare (X2), t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Mesleğini isteyerek seçen katılımcıların iş doyumu ve empatik eğilim düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. 22-34 yaş grubunda olan katılımcıların düşük iş doyumuna sahip oldukları görülmüştür. Lisansüstü eğitim duruma sahip katılımcıların empatik beceri puanlarının yüksek olduğu görülmüştür. Almış olduğu lisans eğitiminin işini yürütmesinde yeterli olduğunu düşünen katılımcıların empatik eğilim düzeylerinin yüksek olduğu görülmüştür. İş doyumu ve iş doyumunun üç alt boyutu ile empatik eğilim ve empatik beceri arasındaki birliktelik değerlendirildiğinde iş doyumunun yüksek olmasının empatik eğilimin gelişimine katkı sağladığı görülmüştür. Sonuçlar: Eğitim durumu, mesleğini isteyerek seçme, yaş, meslekte toplam çalışma süresinin iş doyumu ve empatik eğilim üzerinde etkili faktörler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the relationship between empathy skills and job satisfaction of professional staff working in Manisa Family, Labor and Social Services Provincial Directorate and affiliated organizations. Material and Method: The research was conducted with 125 professional staff working in Manisa Family, Labor and Social Services Provincial Directorate and affiliated organizations. In this research based on the quantitative and general screening model, the data were collected between March and June 2019. The sociodemographic questionnaire prepared by the researcher and Minnesota Job Satisfaction Scale, Empathic Tendency Scale, and Empathetic Skill Scale-B Form constitute the data collection tools of the research. The research data were collected with face to face interview technique. The collected data were analyzed in SPSS 22.0 package program. The data were analyzed by using Chi Square (X2), t test, One Way Variance Analysis (One Way Anova) tests. Findings: It was observed that the level of job satisfaction and empathic tendency of the participants who chose their profession willingly. Participants in the 22-34 age group were found to have low job satisfaction. It was observed that the participants with postgraduate education had high emphatic skill scores. It was observed that the participants who thought that the undergraduate education they had received was sufficient to carry out their work, had high empathic tendency levels. When the correlation between the three sub-dimensions of job satisfaction and job satisfaction and empathic tendency and empathic skills was evaluated, it was seen that high job satisfaction contributed to the development of empathic tendency. Result: It has been concluded that the educational status, choosing your job willingly, age, total working time in the profession are the factors that affect job satisfaction and empathic tendency.