Lise öğrencilerinde ebeveyn ilişkileri, duygu düzenleme güçlüğü, psikolojik kontrol ve saldırganlık arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relations between parental relationships, emotional disregulation, psychological control and aggression in high school students
  1. Tez No: 665529
  2. Yazar: HAVVA EKŞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: saldırganlık, duygu düzenleme, psikolojik kontrol, davranışsal kontrol, aggression, emotion regulation, psychological control, behavioral control
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ergenlik dönemi ruhsal, fiziksel ve sosyal değişimler açısından önemli bir dönem olarak görülmektedir. Bu dönemde ergen bireyin duygusal dünyasında değişimler yaşanmakta, dürtüsel ve saldırgan davranışlar görülebilmekte ve ebeveynlerle birtakım sorunlar yaşanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı ergen bireylerde görülen duygu düzenleme güçlüğü, saldırgan davranışlar ve ebeveyn psikolojik ve davranışsal kontrolü arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaçla yapılan çalışmaya, 14-17 yaş aralığında 156 kız ve 164 erkek olmak üzere 320 ergen katılmıştır. Katılımcılara içerisinde Sosyodemografik Bilgi Formu, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Arkadaşlık İlişkilerinde İlişkisel Saldırganlık Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Formu, Psikolojik Kontrol Ölçeği ve Davranışsal Kontrol Ölçeği'nin bulunduğu anket formu uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların demografik bilgilerine göre, duygu düzenleme güçlüğü, saldırganlık düzeyi, ebeveyn psikolojik ve davranışsal kontrol düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Korelasyon analizi bulgularında, duygu düzenleme güçlüğü, saldırganlık, ebeveyn psikolojik kontrol ve davranışsal kontrol toplam puanları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizi sonuçları duygu düzenleme güçlüğü, anne davranışsal kontrol ve anne psikolojik kontrol düzeylerinin fiziksel, sözel ve ilişkisel puanlarını anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir. Elde edilen bulgular ergenlerde görülen saldırgan davranışların temelinde duygu düzenleme güçlüğünün, ebeveyn psikolojik ve davranışsal kontrol düzeylerinin etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is considered as an important period in terms of mental, physical and social changes. In this period, changes occur in the emotional world of the adolescents, their impulsive and aggressive behavior may increase and they may have problems with their parents. The aim of this study is to examine the relationships among emotional regulation difficulties, aggressive behaviors, parental psychological and behavioral control levels. For this purpose, 320 adolescents, 156 girls and 164 boys, aged 14-17, participated in the study. A questionnaire including Sociodemographic Data Form, Buss-Perry Aggression Scale, Relational Aggression in Friendship Relationships Scale, Emotion Dysregulation Difficulty Scale-Short Form, Psychological Control Scale and Behavioral Control Scale were applied to the participants. According to the demographic information of the participants, there were significant differences in terms of emotion regulation difficulty, aggression, parental psychological and behavioral control levels. In correlation analysis findings showed that significant correlations were found between emotional dysregulation, aggression, parental psychological control, and behavioral control. Regression analysis results showed that emotional dysregulation, maternal behavioral control, and maternal psychological control levels significantly predicted physical, verbal, and relational aggression. Generally, the findings showed that emotional dysregulation, parental psychological and behavioral control levels were important on the basis of aggressive behaviors of adolescents.