Türkiye'de 12-16 yaş arası çocukların reklamlarda oynaması sorunu
The problem of using 12 to 16 years old children in advertisements in Turkey
- Tez No: 665800
- Danışmanlar: PROF. DR. İOANA KUÇURADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Reklamcılar, Reklam Verenler, Tüketiciler, Etik, Çocuk Oyuncular, Çocuk Hakları, Advertisement, Advertisers, Consumers, Ethics, Child Players, Children's Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, Türkiye' de 12-16 yaş aralığındaki çocukların reklamlarda oynamasının ne ölçüde doğru olduğu, reklamlarla ilgili yürürlükteki kanunların çocuklar için uygun olup olmadığı tartışılmıştır. Ayrıca reklamlardaki bazı etik sorunlar ele alınmış, dünyada ve Türkiye'de çocuk oyuncuların oynadığı reklamlardaki bu sorunların örneklerine yer verilmiş ve çocuk oyuncuların haklarına dikkat çekilmiştir. Bu sorunların gösterilebilmesi için, çocuk haklarıyla ilgili ulusal ve uluslararası belgeler ve kuruluşlar ele alınmış, Türkiye'deki ilgili mevzuat incelenmiş ve reklam kurallarının neler olduğu, reklamlardaki yasal denetimleri sağlayan kuruluşlar ve görevleri belirtilmiştir. Ayrıca, tez çalışmasındaki reklamlarda oynamanın çocukların sağlıklarına, eğitim-öğretim hayatına, bilişsel ve sosyal gelişimlerine olan etkileri ele alınmış, çocuk gelişimi uzmanların ve psikologların görüşlerine dayanarak, ebeveynlerin ve çocukların bakışı anketler ve röportajlar üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bunların sonucunda tespit edilen ihlâller üzerinden, çocuk oyuncuların haklarının korunması için alınması gereken bazı tedbirler konusunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study discusses the problem of using 12 to 16 years old children in advertisements, as well as the appropriateness of the relevant law. It calls our attention to, and discusses from the viewpoint of children's rights, a number of ethical problems in such advertisements. Examples selected from the media are given. To show these problems, it makes an overview of the existing national and international institutions and instruments, as well as of the relevant regulations and the monitoring instutions in Turkey. In addition, the effects of playing in TV advertisements on children's health, education and cognitive and social development have been discussed and views of parents and children were evaluated on the ground of questionnaires and of interviews made with child development experts and psychologists. Thus, taking into consideration the violations of children's rights, which came out from these interviews, recommendations were made concerning certain measures to be taken to protect the child actors.