War and pieces of reality: The wartime poetry of soldier poets
Savaş ve gerçekliğin parçaları: Asker şairlerin savaş zamanı şiirleri
- Tez No: 666245
- Danışmanlar: PROF. DR. N. BELGİN ELBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Asker şairlerin savaş dönemi, Birinci Dünya Savaşı Şiiri, Sassoon, Owen, ikinci Dünya Savaşı Şiiri, Douglasü Keyes, Wartime poetry of soldier poets, poetry of the First World War, Sassoon, Owen, poetry of the Second World War, Douglas, Keyes
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) varolan idealleri, gelenekleri ve ahlaki değerleri daha önce hiçbir savaşın yapmadığı şekilde değiştirmiştir. Her ne kadar Büyük Savaş ile birlikte savaş karşıtı tepkiler diğer sanatlarda da olduğu gibi görsel sanatlarda ve özellikle şiir ve edebiyat sanat dallarında çok fazla savaş karşıtı tepki doğurmuş olsa da 1. Dünya Savaşı'ndan önce savaş karşıtı Sanat kavramı nadiren görülürdü. Bu savaş her biri kendine özgü tarzı, dili olan ve net bir şekilde cephede neler olduğunu siper??(trench siper anlamında mı bilemedim?) savaşındaki direkt deneyim yoluyla çıkarımını amaçlayan şiirleri olan seçkin yazarlar meydana getirdi. Siegfried Sassoon ve Wilfred Owen, trajik sayıdaki boşa harcanan hayatların asıl sebebi olan politikacılara olan öfkelerini göstermekte farklı tutumları olmuş olsa da aynı amacı paylaştılar. 2. Dünya savaşı ,her ne kadar bekleniyor olsa da, insanlık tarihindeki en yıkıcı savaş olarak yerini aldı. Edebiyattaki beklenmeyen kıtlık da tüm yıkıcı savaş sürecinin yadigarı olarak kayıtlara geçti. 1. Dünya Savaşındaki Üçlü İtilaf ve Merkezi Güçler olarak her iki taraftan da birçok etkili şairin kayıtlara geçirdiği anılarının aksine 2. Dünya Savaşı dönemi ilk başlarda çok sınırlı savaş yazım yayınına tanık oldu. Yine de 2. Dünya Savaşı İngiliz Savaş Şiiri, Keith Douglas ve Sidney Keyes' in de içinde olduğu her bir şairin gençlik, benlik, kahramanlık, medeniyet, savaş üzerine ve sonrasında politika, sanat ve savaş dönemi toplumunun ilişkisi üzerine birçok ve farklı konseptlerinin de olduğu karışık ve zengin sesler dizisi sağladı.
Özet (Çeviri)
The First World War (1914-1918) has challenged the existing ideals, conventions, and morals in a way that no other war did before. Before the First World War, there was rarely an anti-war art, however, the Great War has produced an overabundance of anti-war reactions in the visual arts, as well as other arts, poetry and literature in particular. The First World War had generated outstanding poets each with his own style, language, and poems that have attempted to convey clearly what was happening in the front-lines via their direct experience of the trench warfare. Siegfried Sassoon and Wilfred Owen shared the same purpose though with different attitudes which was to show their anger towards the politicians who were the main reason for the tragic number of wasted lives. The Second World War (1939-1945) though expected, was still marked by being among the most destructive conflicts of human history. It was marked also by unforeseen scarcity in literary remembrance of the all-destructive belligerence. Unlike the First World War memories which were recorded generously by a number of poets from both sides of the Central Powers and Triple Entente, the period of the Second World War witnessed a very limited publication of war-writing in its early stages. Nevertheless, the British poetry of the second world war provided a complex and rich set of voices, Keith Douglas and Sidney Keyes among them, each with different and multiple perspectives on concepts of youth, selfhood, heroism, civilization, combat, and then the relationship between politics, art, and the wartime society.