Erzincan ve çevresinde yetiştirilen Göksulu (Taş) armudunun pomolojik, morfolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of pomological, morphological and biochemical properties of Göksulu (Taş) pear grown in Erzincan and its environment
- Tez No: 667586
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ ERCİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Armut, Göksulu, Erzincan, Pomoloji, Biyokimyasal Özellikler, Pear, Göksulu, Erzincan, Pomology, Biochemical Properties
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışma 2019 yılında Erzincan ilinin Bayırbağ beldesi ile Bahçeliköy, Elmaköyü, Çadırtepe, Karakaya köylerinde yetiştirilen Göksulu (Taş) armudunun 21 genotipi üzerinde yürütülmüştür. Yöntem: Göksulu armudunun pomolojik, morfolojik, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Bulgular: Meyve özellikleri bakımından genotipler incelendiğinde; meyve ağırlığının 99,92-195,44g, meyve eninin 56,29-73,02mm, meyve boyunun 46,48-64,78mm, meyve sap uzunluğunun 16,44-28,88mm, meyve sap kalınlığının 2,66-4,04mm, meyve kabuk kalınlığının 1,16-1,68mm, meyve eti sertliğinin 11-18,3lb, meyve yanak renginin L*a*b, 60,52*(-17,30)*32,75-68,12*(-13,81)*36,73, meyve zemin renginin L*a*b, 58,40*(-12,86)*30,97-65,01*(-1,95)*38,06, yaprak uzunluğunun 55,32-81,03mm, yaprak genişliğinin 36,71-51,44mm, yaprak sap uzunluğunun 25,41-63,4mm arasında değiştiği tespit edilmiştir. Meyvenin kimsayal özelikleri incelendiğinde; SÇKM'nin %9,2-%20, askorbik asidin 25-61mg/l, titre edilebilir asit miktarının %0,22-%0,55, pH'nın 3,2-4,23 aralığında değiştiği görülmüştür. Bunun yanında toplam fenolik madde 140-175mg/100g, radikal süpürme gücü (DPPH) %24,1-%33,5, antioksidan aktivitesi (FRAP) 350-438μmol/g olarak belirlenmiştir. Ayrıca ağacın yaşı, ağacın büyüklüğü, ağacın dallanması, ağacın habitusu, ağacın aşı durumu, meyvenin simetri durumu, meyve sap çukuru, meyve eti sululuğu ve tohum şeklide değerlendirilmiştir. Sonuç: Çalışmanın sonucunda genotipler arasında pomolojik, morfolojik ve kimyasal özellikler bakımından önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out on 21 genotypes of pear called Göksu(Taş) whic were grown in Bayırbağ town and Bahçeliköy, Elmaköyü, Çadırtepe and Karakaya village of Erzincan province in 2019. Method: Phamological, marphological, chemical and biocemical properties of Göksu pear have been determined. Findings: When genotypes were examined in terms of features of fruit, it was determined that fruit weight ranges from 99,92 to 195,44 grams, fruit width ranges from 56,29 to 73,02 milimeters, fruit leng ranges from 46,48 to 64,78 milimeters, fruid stem length ranges from 16,44 to 28,88 milimeters, fruit stem thickness ranges from 1,68 to 4,04 milimeters, fruit rind thicness ranges from 1,16 to 1,68 milimeters, fruit cheek color L*a*b, 60,52*(-17,30)*32,75-68,12*(-13,81)*36,73, fruit ground color L*a*b, 58,40*(-12,86)*30,97-65,01*(-1,95)*38,06, Leat lengt ranges from 55,32 to 81,03 milimeters, leaf width rangeu from 36,71 to 51,44 milimeters, leaf stalk lengt ranges from 25,41 to 63,4 milimeters. When chemical properties of fruit were examined, it was observed that the SÇKM varied between 9.2% -20%, ascorbic acid 25-61mg / l, titratable acid amount between 0,22% -0,55% and pH between 3,2-4,23. Moreover, the age of tree, the size of the tree, branching of the tree, habitus of the tree, tree vaccenice status, symemetry state of the fruit, fruid stem hole, pulp juiiness and shape of the seed were also aveluated. Results: As a result of the study it was determined that there are important differences between geotype in terms of pomological, morphological and chemical properties.