Kore Harbi'nde yayınlanan Kutup Yıldızı gazetesi (1950-1955)
The North Star newspaper published in the Korean War (1950-1955)
- Tez No: 667644
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN YEŞİLOT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Kore, Kore Harbi, BM Ordusu, Kore Türk Tugayı, Kutup Yıldızı Gazetesi, Korea, Korean War, UN Forces, Turkish Brigade in Korea, Kutup Yldızı Newspaper
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kore Yarımadası, jeopolitik ve jeostratejik açıdan önemli bir konuma sahiptir. Bundan dolayı yarımada, yüzyıllar boyunca bir işgal sahası haline gelmişti. En son ise Japonya tarafından işgal edilmişti. İkinci Dünya Savaşı'nda Kore'yi Japon işgalinden kurtarmak isteyen Sovyet Rusya ve ABD, Kore'yi kuzey güney doğrultusunda paylaşmışlardı. Buna göre Kore'nin 38. Pararel'in kuzeyi Sovyet Rusya, güneyi ise ABD'nin kontrolü altına girmişti. Dolayısıyla Kore'nin iki bölgeye ayrılması sürecinin ilk adımı atılırken yarımadada Sovyet Rusya ile ABD mücadelesi de böylelikle başlamış oldu. Bu süreçte Kuzey Kore ve Güney Kore'de iki farklı hükümet kuruldu. Hükümetlerin kurulmasıyla birlikte iki ayrı bölgede de bir silahlanma yarışı başladı. Sonuç olarak Kuzey Kore Kuvvetleri 25 Haziran 1950'de 38. paraleli geçerek Kore Savaşı'nı başlatmış oldu. Savaşla birlikte Birleşmiş Milletler Kore'de bir güç dengesi kurmaya çalışmıştı. Bu maksatla Güney Kore'yi işgalden kurtarmak ve barışı tesis etmek için üye devletlerini Kore'de savaşa davet etmişti. Bu davete cevap veren ülkelerden biri de Türkiye Cumhuriyeti idi. Türkiye Kore'de barışın tesis edilmesi için başarılı muharebeler yürütmüştü. Bu muharebeler sırasında personelinin moral ve motivasyonunu artırmak, cephedeki muharebelerden haberdar etmek ve personelin eğitimine katkıda bulunmak maksadıyla bir ordu gazetesi çıkarmıştı. Askerî tarih yazımına da kaynaklık edecek olan bu gazete, Kutup YldızıGazetesi idi. Nitekim bu çalışmada gazetenin literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda MSB ATASE Arşivi'nde bulunan gazeteler tespit edilmiş, gazetenin nüshaları nitel ve nicel yöntemle analiz edilerek tezin amacına ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Korean Peninsula has an important geopolitical land geostrategic position. Due to this, the peninsula became an occupation area for centuries. Lastly, it was occupied by Japan. In the Second World War, Soviet Russian and the USA, which wanted to free Korea from Japanese occupation, shared Korea as norther and south regions. Accordingly, the north of Korea's 38th Parallel fell under the control of Soviet Russia and the southunder the control of the USA. Therefore, whil the first step towards the separation of Koreain to two regions was taken, the conflict betweenthe US and Soviet Russia started in the peninsula as well. In this process, two different states were established as North Korea and South Korea. With the establishment of the states, an arm sracestarted in both regions. Consequently, the North Korean Forces crossed the 38th Parallel on June 25, 1950, and started the KoreanWar. Witht hewar, the United Nations tried to establish a balance of power in Korea. For this purpose, UN called out its member states to participate in the war in Korea to free South Korea from occupation and to establish peace. One of the countries who responded to this call was the Republic of Turkey. Turkey carried out successful battles to establish peace in Korea. During these battles, Turkish Brigade published an army newspaper to increase the morale and motivation of its staff, to inform about the battles at the front and to contribute to the training of the personnel. This newspaper, which will also serve as a source fo rmilitary historiography, was the Kutup Yldızı Newspaper. As a matter of fact, in this thesis, it is aimed to introducethe newspaper to the literature. In this context, the newspapers found in the archives of the Ministry of National Defence Archives and Military History Department Archive were identified, the copies there of were analysed with qualitative and quantitative methods and the goal of the thesis wastried to be achieved.