Deneysel morfin bağımlılığı modeli oluşturulmuş sıçanlarda kalpteki fizyolojik değişikliklerin belirlenmesi
Determination of cardiac physiological changes in experimental morphine addiction model with rats
  1. Tez No: 668111
  2. Yazar: HANDE ÇAĞLIYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. ZÜLFİKARE IŞIK SOLAK GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnotropi, izole organ banyosu, miyokardiyal kontraktilite, morfin bağımlılığı, sıçan, Inotropy, isolated organ bath, morphine dependence, myocardial contractility, rat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Mü reseptör agonisti olan morfin, kronik ağrı tedavisinde en çok tercih edilen opioidlerdendir. Tekrarlı kullanımları bağımlılığa neden olabilmektedir. Opioidlerin kardiyovasküler sistem tedavisi ve yan etkileri konularında fikir birliğine varılamamıştır. Bu bilgilere dayanarak opioid bağımlılığının kalp üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla, deneysel olarak morfin bağımlılığı ve yoksunluğu oluşturulmuş sıçanlarda miyokard kontraktilitesi ve histolojik değişiklikler incelenmiştir. Çalışmada Necmettin Erbakan Üniversitesi KONÜDAM Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden temin edilen 32 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan (250-300 gram); Kontrol grubu (Grup K), Morfin grubu (Grup M), Morfin + Nalokson (Grup MN) gruplarına ayrılmıştır. K grubuna serum fizyolojik (%0,9'luk NaCl çözeltisi) (10 mg/kg), M ve MN grubuna morfin (10 mg/kg) 7 gün boyunca günde bir kez subkutan uygulanmıştır. 7. gün son morfin uygulamasından sonra K ve M gruplarına serum fizyolojik (3 mg/kg), MN grubuna nalokson (3 mg/kg) intraperitoneal olarak verilmiştir. Morfin yoksunluk bulguları 30 dakika süreyle izlenmiş ve skorlanmıştır. Çıkarılan kalbin atriyumundan kesilen 3-4 milimetre uzunluğundaki şeritler krebs solüsyonu içerisinde olacak şekilde izole organ banyosuna asılmıştır. Gerim 2g olarak ayarlanarak adrenalinle (0,001 M) indüklenen kasılmalar izlenmiştir. Gerimlerde her 15 dakikalık zaman dilimlerinde meydana gelen değişmeler kayıt altına alınarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. MN grubundaki hayvanlarda morfin yoksunluk davranışları gözlemlenmiştir. K, M ve MN gruplarının atriyum kontraktilitesi gerim değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Adrenalin verilmeden önceki gerim değerleri M ve MN gruplarında K grubuna göre daha fazla görülmüştür. Ancak adrenalin ile indüklenmeden önceki 15. dakika ile sonraki 15. dakika arasındaki zaman diliminde en fazla artış K grubunda olmuştur. M ve MN gruplarındaki artışın ve adrenalin sonrası 15. dakikadaki gerim değerinin daha az olduğu tespit edilmiştir. 7 gün morfin uygulanması sonucunda oluşan morfin bağımlılığı ve nalokson ile oluşan yoksunluk sıçanlarda inotropik ve kronotropik etkilerde değişikliklere neden olmamıştır. Mast hücre sayısında farklılık görülmemiştir. Morfin bağımlılığında miyokard incelemelerinde, morfin uygulanılan gün sayısı veya doz artırılarak daha çok deneysel çalışma yapılmalı ve literatüre kazandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Morphine, a mu receptor agonist, is one of the most preferred opioids in the treatment of chronic pain. Repeated use can cause addiction. No consensus has been reached on cardiovascular system treatment and side effects of opioids. Based on this information, myocardial contractility and histological changes were studied in rats with experimental morphine dependence and deprivation in order to investigate the effects of opioid addiction on the heart. In the study, 32 Wistar albino male rats (250-300 grams) were obtained from Necmettin Erbakan University KONUDAM Experimental Medicine Research and Practice Center. It was divided into control group (Group K), morphine group (Group M), morphine + naloxone (group MN) groups. Saline solution in Group K (0,9% NaCl solution) (10 mg/kg), morphine in Group M and MN (10 mg/kg) were administered subcutaneously once a day for 7 days. After the last administration of morphine, naloxone (3 mg/kg) was given intraperitoneally to the MN group and saline solution (3 mg/kg) was given to the K and M groups. Signs of morphine withdrawal were monitored for 30 minutes and was scored. 3-4 millimeters long strips cut from the atria of the removed heart were hung in an isolated organ bath in krebs solution. The tension was adjusted to 2g. Adrenaline-induced contractions (0.001 M) were observed. Changes in the tension that occur every 15 minutes of time were recorded. It was statistically evaluated. Morphine withdrawal behaviors were observed in animals in the MN group. There was no statistically significant difference between the atrial contractility tension values of the K, M and MN groups (p>0.05). Pre-adrenaline tension values were higher in the M and MN groups than in the K group. But between 15 minutes before adrenaline was given and 15 minutes after it was given, the maximum increase in the isometric tension value was in the control group. In the other two groups, the amount of increase in these time periods and the isometric tension value in 15 minutes after adrenaline were observed less. 7 days of morphine administration and withdrawal caused by naloxone did not cause changes in inotropic and chronotropic effects in rats. No differences were observed in the number of mast cells. In morphine addiction, more experimental studies should be conducted by increasing the number of days or morphine doses applied in myocardial examinations. It should be included in the literature.