Kırkdeğirmenler Mahallesi (Erzurum) çevresindeki yamaçların duraylılık açısından incelenmesi
Investigation for about stability of slope around Kırkdeğirmenler quarter (Erzurum)
- Tez No: 66903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Genel Jeoloji, Jeoteknik Özellikler, Kıvam Limitleri, Fiziksel Özellikler, Geçirimlilik, Kompaksiyon, Kayma Direnci, Yamaçların Stabilitesi. VI, General Geology, Geotechnical Properties, Atterberg Limits, Physical Properties, Permeability, Compaction, Shear Resistance, Stability of slopes. vn
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Erzurum İTİ Kırkdeğirmenler Mahallesi ve çevresindeki 20 km2lik bir alanın 1/10.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmış ve yüzeylenen birimlerin mühendislik jeolojisi özellikleri belirlenmiştir. Yapılan daha ayrıntılı çalışmalar için Kİ, K2, K3 ve K4 yamaçlarında büyük ölçekli topografik haritalar çıkartılarak yamaçların jeolojisi bunların üzerine işlenmiş ve jeolojik kesitler hazırlanmıştır. Alman zemin örnekleri üzerinde yapılan laboratuvar deneyleri ile yamaç molozunun fiziksel ve mekanik özellikleri; Efektif içsel sürtünme açısı (') 40.83, Efektif kohezyonu (c') 0.25 kg/cm2, Maksimum kuru birim hacim ağırlık 1.86 gr/cm3, Doygun birim hacim ağırlık 2.03 gr/cm3, Doğal birim hacim ağırlık 1.83 gr/cm3, Kuru birim hacim ağırlık 1.73 gr/cm3, Tane birim hacim ağırlığı (ys) 2.46 gr/cm3, Permeabilite katsayısı 14. 12x1ü"4 cm/sn, olarak belirlenmiş ve ayrıca dane dağılımı deneyleri yapılmıştır. Yamaçların hazırlanan jeolojik kesitlerinde, geçirilen deneme kayma yüzeylerine göre malzemenin jeoteknik özellikleride kullanılarak Fellenius, Bishop ve Janbu yöntemleri ile Hoek-Bray duraylılık abakları yardımı ile güvenlik katsayıları aşağıdaki değerleri almıştır; Fellenius; Kl=1.28, K2=1.47, K3=2.40, K4=1.40 Bishop; Kl=1.32, K2=1.51, K3=2.45, K4=1.46 Janbu; Kl=1.31, K2=1.50, K3=2.44, K4=1.45 Hoek-Bray; Kl=1.35, K2=1.43, K3=2.70, K4=1.52
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation for about stability of slope around Kirkdegirmenler quarter (Erzurum). In this study prepared as a Msc. thesis, the geological map of Kirkdegirmenler Mahallesi (Erzurum) and surrounding areas have been done and engineering properties of out cropping lithologies were determined. Large scoled topographic maps on Kl, K2, K3 and K4 slopes were prepared, and the geology of these slopes were done and geological sections were made for detailed studies. Physical and mechanical properties the collected samples were experimental determined m the laboratory as; Internal friction angle (') 40.8, Effective cohesion (c') 0.25 kg/cm2, Permeability coefficient 14.12x1ü"4 cm/sn, Maximum dry density 1.86 gr/cm3, Dry density 1.73 gr/cm3, Saturated density 2.03 gr/cm3, Natural density 1.83 gr/cm3, Density of solid particles 2.46 gr/cm3. Moreover, grain distribution of collovium were determined by laboratory experiments. According to sliding surface on the prepared geological sections of the slopes, and using geotecnical properties of materials end Fellenius, Bishop and Janbu methods and the stability diagrams of Hoek- Bray factor of safety were determined as ; Fellenius; Kl=1.28, K2=1.47, K3=2.40, K4=1.40 Bishop; K1^1.32, K2=1.51, K3=2.45, K4=1.46 Janbu; Kl=1.31, K2=1.50, K3=2.44, K4=1.45 Hoek-Bray; Kl=1.35, K2=1.43, K3=2.70, K4=1.52