The relationship between economic growth and foreign trade; the case of Azerbaijan
Ekonimok büyüme ve dış ticaret arasındaki ilişki; Azerbaycan örneği
  1. Tez No: 670404
  2. Yazar: FARMAN BAHADURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Dış Ticaret, Azerbaycan Cumhuriyeti, Mutlak Üstünlük Teorisi, Ticarete Karşıt Büyüme, Economic Growth, Foreign Trade, Azerbaijan Republic, Absolute Advantage Theory, Anti-Trade Growth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tez araştırması, yerli ve yabancı bilim adamlarının dış ticaret ve ekonomik büyüme ile ilgili temel çalışmalarında açıklanan teori ve metodolojiye dayanmaktadır. Araştırma sürecinde bilimsel bilgi yöntemleri kullanılmıştır. Sistemik, tarihsel, tümdengelimli, tümevarım, analiz ve sentez, istatistiksel, korelasyon ve regresyon analizlerini içeren grafiksel ve karşılaştırmalı analizler gerçekleştirildi. Araştırma veri tabanı şunlardan oluşmaktadır: Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet İstatistik Komitesi, önemli bölgelerin devlet istatistik komiteleri, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Gümrük Komitesi tarafından hazırlanan istatistiksel raporlama materyallerinde bulunan veriler; İstatistik Yıllığı, Aylık İstatistik Bülteni gibi BM yayınları; World Socio-Economic Indicators ve World Bank Atlas gibi Dünya Bankası yayınları.
Özet (Çeviri)
The thesis research is based on the theory and methodology described in the basic studies of domestic and foreign scientists on foreign trade and economic growth. Scientific information methods were used in the research process. Graphical and comparative analysis, including systemic, historical, deductive, induction, analysis and synthesis, statistical, correlation and regression analysis were carried out. The research database consists of: Data contained in statistical reporting materials by the State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan, state statistical committees of important regions, State Customs Committee of the Republic of Azerbaijan; UN publications such as Statistical Yearbook, Monthly Statistical Bulletin; World Bank publications such as World Socio-Economic Indicators and World Bank Atlas.