Türkiye'nin iktisadi görünümü (1939-1945)
  1. Tez No: 671615
  2. Yazar: ASLI ERGÖN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Economics, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Hububat Ekonomisi, Toprak Mahsulleri Vergisi, Hububat Ürünlerindeki Fiyat Artışları, Buğday ve Ekmek Karnesi, Second Word War, grain economy, land tax, price increases on cerals, wheat and bread report card
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İkinci Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte savaşta rolü olmayan Türkiye, savaşın getirmiş olduğu ekonomik buhrandan olumsuz etkilenmiştir. Özellikle savaş, tarım ekonomisi üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet vermiştir. Bu dönemde ülkede başlatılmış olan Askeri Seferberlik sebebiyle tarımla uğraşan kesimin askere alınması hububat ürünlerinin üretimini durma noktasına getirmiştir. Bu durum, halkın ana gıda maddesi olan buğdayın üretiminde aksaklıklara sebep olurken, ülkede ekmek tüketimini de sınırlandırmıştır. Ülkede yaşanan bu buhran dönemi hububat ürünleri üzerinde fiyat artışlarına ve halkın ürünleri stoklamasına yol açmıştır. Hükümet, yaşanan olumsuzluklara karşı birtakım önlemler almıştır. Alınan önlemler, savaş süreci boyunca yaşanan olumsuzluklara karşı kalıcı çözüm getirememiştir. Yapmış olduğum çalışmamda savaşın hububat ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisinden, iktidara gelen hükümetlerin tarım ekonomisi üzerinden yapmış oldukları tarım politikalarından ayrıca tarım ekonomisini iyileştirmek adına kurulan kuruluşlardan ayrıntılı olarak bahsettim.
Özet (Çeviri)
With the start of the Second World War, Turkey which has no role in the war, is impressed by the crisis the war has brought. Especially the war, has caused negative effects on the agricultural economy. In this period, due to military mobilization initiated in the country, the recruitment of the agricultural sector has brought the production of cereal products to a halt. While this situation caused problems in the production of wheat which is the main foodstuff of people, it also limited the consumption of bread in the country. This depression period in the country caused price increases on the cereal products and stockpiling of the products of the public. The government has taken some measures against the negativities. The measures taken didn't provide a permanent solution to the problems experinced during the war. In my study, I have mentioned in detail about the negative impact of the war on the grain economy, the agricultural policies of the governments coming to power over the agricultural economy and the institutions established to improve the agricultural economy.