Godrahav deresi yağış havzasında arazi kullanımına göre fiziksel ve hidrofiziksel toprak özelliklerindeki değişimlerin belirlenmesi
Determination of the changes in physical and hydrophysical soil properties according to land use in the Godrahav watershed
  1. Tez No: 671659
  2. Yazar: TOLGA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN ERDOĞAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, havza, toprak özellikleri, toprak erodibilitesi, Artvin, Land use, watershed, soil properties, soil erodibility, Artvin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma Artvin-Merkez ilçesindeki Godrahav Deresi Havzası'nda arazi kullanımındaki farklılığın toprakların bazı özelliklerinde (fiziksel, hidro-fiziksel, kimyasal) meydana getirdiği değişimleri ortaya koyabilmek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla gridleme yöntemiyle 500x500m aralıklarla havza sınırları içerisine toplam 274 nokta atılmış; topografik yapının elverişliliği ölçüsünde bu noktaların 137 tanesinden (63 adet orman, 28 adet bozuk orman, 28 adet tarım, 18 adet mera alanından) toprak örneği alınmıştır. Örnekler gerekli işlemlere tabi tutulduktan sonra kum, kil, toz miktarı, kök miktarı, iskelet içeriği, ince kısım, su tutma kapasitesi, permeabilite, toprak nemi sabitleri (TK, SN), faydalanılabilir su, tane yoğunluğu, boşluk hacmi, hacim ağırlığı, organik madde içeriği, toprak tepkimesi, elektriksel iletkenlik, dispersiyon oranı, kolloid/nem ekivalanı oranı, aşınım oranı, kil oranı, ortalama ağırlık çap, agregat stabilitesi ve agregatlaşma oranı olmak üzere toplam 24 analiz yapılmıştır. Tespit edilen bu özellikler arazi kullanımına göre istatistiksel yöntemlerle karşılaştırılarak (varyans analizi) farklılıklar araştırılmıştır. Ortalamalar arası farklılıklar ise Tukey çoklu karşılaştırma testi ile belirlenmiştir. Bu analizler sonucunda araştırma sahasında incelenen toprak özelliklerinin arazi kullanım şekline göre 18'inin farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Aşınım eğilimlerine göre de havza toprakları erozyona duyarlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to reveal the changes in some physical, hydro-physical and chemical properties of soils in Godrahav Watershed in Artvin-Central district according to different land use. For this purpose, a total of 274 points were placed within the basin boundaries at 500x500m intervals using the gridding method; Depending on the suitability of the topographic structure. Disturbed and undisturbed soil samples were taken from 137 of these points (63 forest, 28 degraded forest, 28 agricultural, 18 pasture areas). After the samples are subjected to the necessary procedures, a total of 24 analyzes were made including sand, clay, silt content, skeleton content, fine part, root amount, water holding capacity, permeability, field capacity, wilting point, available water, bulk density, grain density, porosity, organic matter content, pH, electrical conductivity, clay ratio, colloid/moisture equivalent ratio, erosion ratio, dispersion ratio, mean weight diameter, aggregate stability and aggregation ratio. The differences were investigated by comparing these characteristics with statistical methods (analysis of variance) according to the land use. Differences between means were determined by Tukey's multiple comparison test. As a result of these analyzes, it was described that 18 of the soil properties examined in the research field differ with respect to the land use type. According to erodibility index values, watershed soils were found susceptible to erosion.