1970 Sonrası İtalyan mobilyasına genel bir bakış
- Tez No: 67213
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA BOYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel üretim mobilya, El işi mobilya, Pop akım mobilyası, Radikal akım mobilyası, High-Tech mobilya, Post-Modern mobilya, Industrially made furniture, Hand-made furniture, Pop furniture, Radical furniture, High-Tech furniture, Post-Modern furniture
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İkinci Dünya savaşı sonrasında büyük gelişme göstererek mobilya tasarımı alanında dünyada lider konuma gelen İtalya ' nın bu başarısının nedenleri, başlıca tasarımcılar, üreticiler, üretim yöntemleri, mobilya özellikleri ve tipik örnekler incelenmiştir. 1970 sonrası dönemin daha iyi anlaşılabilmesi için araştırmaya endüstriyel üretimin patlama yaptığı 50 ' li yıllardan itibaren başlanmış, o yıllarda ortaya çıkan İtalyan tasarımcı kimliği, deneysel, prototipe dayalı üretim, tasarımcı teknisyen işbirliği, tasarım dergilen ve tasarım ödüllerine değinilmiştir. 1950 sonrasında on yıllık dönemler içerisinde tasarımın gelişimi, ortaya çıkan yeni hareketler ve akımlar araştırılmıştır, bu araştırma yapılırken İtalyan mobilya tasarımını etkileyen genel eğilimler, gelişmeler ve yabancı ülke mobilyaları değerlendirilmiştir. İtalyan mobilya tasarımı kapsamında oturma elemanları, masalar, depolama elemanları, yataklar ve aydınlatma armatürleri incelenmiş, dönemlere göre mobilyanın genel özellikleri belirlenmiştir. 90 ' lı yıllar, İtalyan mobilyası hakkındaki bu inclemenin kapsamı dışında tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Reasons of the success Italy achieved in the area of furniture design after the II. World War by becoming the leader in the world markets, forecoming designers, manufacturers, manufacturing techniques, qualities and typical examples of furniture have been examined. In order to make the period after 1970 more understandable the research has been started from 1950s, the time Italian industrial manufacturing boomed and in the research, the Italian designer identity, experimental, prototype based design and manufacture, designer-technician cooperation, design magazines and design awards have been mentioned. In the concept of Italian furniture design, seating units, tables, storage units, beds and illuminating objects have been examined and general qualities of furniture have been classified according to ten year periods after 1950. In these ten year periods, development of design, new movements and general tendencies that effected the Italian furniture design, especially the foreign furniture designs have been evaluated. 1990s have been excluded in this research about Italian furniture.