Atık lastik katkılı farklı polimer içeren betonların özelliklerinin incelenmesi
Investigation of properties of concrete containing different polymer additives with waste rubber
- Tez No: 673146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BİDECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık lastik, Dayanım, Stiren bütadien, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Scannig Electron Microscape (SEM), Strength, Styrene butadiene, Waste tire
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dünyada her yıl yüz milyonlarca araç lastiği servis süresini doldurması sebebiyle atık haline gelmektedir. Bu araç lastiği atıkları beton içerisinde kullanılarak sağlık ve çevre açısından küresel sorunlara neden olmasının önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Çalışmada, beton içerisine atık lastikler ile birlikte, son yıllarda popüler hale gelmekte olan polimer katkılar kullanılarak atık lastik katkılı polimer betonlar üretilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 0-4 mm elek aralığında olan atık lastik agregası beton karışımına farklı oranlarda (%0, %5, %10, %15 ve %20) ince agrega (0-4 mm) yerine hacimce ikame edilerek Lastik Agregalı Beton (LAB) elde edilmiştir. Ayrıca, elde edilen LAB karışımlarının içerisine çimento hacminin %1 ve %2 oranlarında polyester ve stiren-bütadien (SBR) polimerleri katılmıştır. Elde edilen karışımlardan Lastik Agregalı Polyester İçeren Beton (LPB) ve Lastik Agregalı Stiren Bütadien İçeren Beton (LSB) üretilmiştir. Üretilen beton numunelerinin taze betonunda; birim ağırlık, slump, hava ölçümü deneyleri, sertleşmiş beton numuneleri üzerinde; birim hacim ağırlık, su emme, donma çözülme, basınç dayanımı (3, 7, 28 ve 90 günlük), yarmada çekme dayanımı (7 ve 28 günlük) deneyleri ile iç yapı özelliklerini belirlemek için Taramalı Elektron Mikroskop (SEM) analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, %1 oranında SBR içeren lastik agregalı beton (LSB-A1) numunelerinin dayanımlarının diğer serilere oranla daha iyi sonuçlar verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Every year, hundreds of millions vehicle tires become waste due to their product (service) life. To prevent the global environment and healthcare problems these waste tires are used in concrete. The aim of the study is producing polymer concretes with waste rubber and polymer additives which have become so popular in recent years. In the study by replacing 0-4mm sieve range waste rubber aggregates in different ratios (%0, %5, %10, %15 and %20 by volume) instead of the fine aggregates, the rubber aggregate concrete (RAC) was obtained. In addition, polyester and styrene-butadiene (SBR) polymers were added in the ratio of %1 and %2 of the cement volume into the obtained RAC mixtures. From the obtained mixtures, two different types of concrete were produced. These concretes are Rubber Aggregated Polyester Concrete (RPC) and Rubber Aggregated Styrene Butadiene Concrete (RSC). In the fresh concrete among the concrete samples produced; unit weight, slump, air measurement tests, on hardened concrete samples; Scanning Electron Microscope (SEM) analysis was performed to determine the internal structure properties with unit volume weight, water absorption, freeze-thaw, compressive strength (3, 7, 28 and 90 days), split tensile strength (7 and 28 days) tests. As a result of the study, it was determined that the strength of rubber aggregate concrete (RSC-A1) samples containing %1 SBR gave better results compared to the other series.