Overexpression of baby boom (BBM) gene in cotton (Gossypium hirsutum L.)to enhance somatic embryogenesis
Pamukta (Gossypıum hırsutum L.) somatik ebriyogenezi artırmak amacıyla baby boom (BBM) geninin ifadesinin artırılması
  1. Tez No: 673196
  2. Yazar: SHAKHNOZAKHON TILLABOEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALLAH BAKHSH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Somatik embriyogenez, artırılmış gen ifadesi, AP2/ERF transkripsiyon faktörleri, BBM geni, pamuk, Somatic embryogenesis, AP2/ERF Transcription factor family, overexpression, BBM gene, cotton
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Pamuk dünyadaki önemli endüstri bitkilerinden bir tanesidir. Dünya üzerinde seksenden fazla ülkede, yüz milyondan fazla çiftlik sahibi küçük aileler pamuk yetiştiriciliği yapmaktadır. Genetik mühendisliği, transkripsiyon faktörlerinin ifadesi artırılarak rejenerasyon süresinin kısaltılmasıyla gelecek vadeden bir araç olabilir. BABY BOOM (BBM) geni, bitkilerin temel aşamalarından ve patojen savunma mekanizmalarından sorumlu bitkilere özgü AP2/ERF transkripsiyon faktörü ailesine aittir. Bu çalışmada, pamuk doku kültürü sürecini kısaltmak, geliştirmek ve bitki somatik embriyo oluşum mekanizmasının aydınlatılması amacıyla pamuktaki BBM gen ifadesi artırılmıştır. 35S:BnBBM, 35S:GmBBM, UBI:BBM ve boş vektör içeren tasarım Agrobakteri LB4404 suşu aracılığıyla pamuk ve tütün bitkilerine aktarılmıştır. Transgenik bitkiler, LEAFY COTYLEDON, FUSCA3, LEAFY COTYLEDON LIKE, ABSCISIC ACID INSENSITIVE (LAFL) yolağı ve somatik embriyogenezinin negatif regülatörünün ifade profillerinin ortaya çıkarılması için kontrol edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, morfojenik genlerin ifadesinin arttığını göstermiştir. Bu sonuçlar, BBM geninin bitki rejenerasyon yolağını düzenleyen genlerin üzerinde olduğunu öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cotton is one of the most significant cash crops of the world. More than 100 million small family-owned farms are cultivating cotton crop in more than 80 countries around the globe. Nevertheless, cotton genetic engineering is lengthy and labor intensive due to difficult tissue culture. Genetic engineering can be a promising tool for shortening regeneration period by overexpressing transcription factors. BABY BOOM (BBM) gene belongs to the plant specific transcription factor family AP2/ERF, which modulates plant fundamental processes, as well as pathogen defense mechanisms. To shorten and improve regeneration of cotton tissue culture period, BBM gene was overexpressed in cotton to understand mechanisms of plant somatic embryogenesis. In this work, 4 constructs were introduced into cotton plants harboring 35S:BnBBM, 35S:GmBBM, UBI:BBM and empty vector in Agrobacterium strain of LB4404. Transgenic plants were checked for expression profiles of LEAFY COTYLEDON, FUSCA3, LEAFY COTYLEDON LIKE, ABSCISIC ACID INSENSITIVE (LAFL) network and one negative regulator of somatic embryogenesis (SE). Obtained results showed that expression profiles of morphogenic genes are upregulated. These results proposed that BBM gene is upstream of genes that modulate plant regeneration network.