Febril nötropeni ile acil servise başvuran onkoloji hastalarında prokalsitonin değerleri ile MASCC ve CISNE skorlarının prognozu öngörmede rolü
The role of procalcitonin value in predicting the outcome of febrile neutropenia patients in emergency department compared to mascc and cisne clinical scores
  1. Tez No: 674381
  2. Yazar: HANDE ŞENER GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, prokalsitonin, risk değerlendirmesi, febrile neutropenia, procalcitonin, risk assessmen
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada acil servis başvurusunda nötropenik onkoloji hastalarında febril nötropeni (FN) risk değerlendirmesinde kullanılan Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC) ve Clinical Index of Stable Febrile Neutropenia (CISNE) skorlarının yanında prokalsitonin (PCT)'nin hem acil serviste(AS) düşük riskli ve ayaktan tedavi edilebilecek hastaların tespitinde, hem de ciddi komplikasyonları ve prognozu öngörmede geçerliliğini kıyaslamayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya prospektif olarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne Haziran 2020 - Şubat 2021 tarihleri arasında başvuran, nötropenik onkoloji hastaları alındı. Demografik verileri, klinik ve onkolojik özellikleri kaydedildi. Hemogram, creaktif protein (CRP), PCT düzeyleri, kan ve idrar kültürleri alınarak MASCC ve CISNE skorları hesaplandı. Hastaların sonlanımları (taburcu-yatış-yoğun bakıma yatış) ve 30 günlük mortalite durumları incelendi. Olumsuz sonlanım olayları için PCT'nin cut-off değeri hesaplandı. BULGULAR: Dahil edilen 83 hastanın MASCC skoruna göre 31'i düşük, 52'si yüksek riskli; CISNE skoruna göre 16'sı düşük, 36'sı orta, 31'i yüksek riskli değerlendirildi. Yoğun bakım(YBÜ) yatış oranı; MASCC ve CISNE'ye göre yüksek riskli olan gruplarda istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p=0,049 ve p=0,028). PCT düzeyi yükseldikçe YBÜ yatışı ve 30 günlük mortalite oranında artış olduğu saptandı (p1,14 ng/mL düzeyinin bakteriyemi; >1,44 ng/mL düzeyinin mortalite ve >7,74 ng/mL düzeyinin YBÜ yatışı ile ilişkili olduğu saptandı. MASCC skoruna göre düşük riskli saptanan hastaların 5'inde (%6,02) PCT düzeyinin>1,14 ng/mL olduğu ve bu hastaların 2'sinin (%2,4) 30 günlük süreçte exitus olduğu gözlendi. CISNE skoruna göre düşük riskli grupta yer aldığı halde 17 hastanın (%20,5) PCT düzeyi>1,14 ng/mL idi ve bu hastaların da 5'inin (%6,02) exitus olarak sonlandığı gözlendi. SONUÇ: Çalışmamızdaki veriler, FN hastalarında hangi hastanın AS'ten güvenle taburcu edilerek ayaktan tedavi alabileceğine karar vermek konusunda MASCC ve CISNE skorlarında düşük riskli değerlendirilen hastalarda PCT düzeyinin bakteriyemi, septik şok, mortalite gibi durumları öngörebileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, in addition to the Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC) and Clinical Index of Stable Febrile Neutropenia (CISNE) scores, procalcitonin (PCT) was used in the risk assessment of febrile neutropenia (FN) in neutropenic oncology patients at emergency department (ED) admission. We aimed to compare its validity in determining low-risk patients, as well as predicting negative outcomes. MATERIALS AND METHODS: Neutropenic oncology patients admitted to Antalya Training and Research Hospital Emergency Service(ES) between June 2020 and February 2021 were included. Demographic, clinical and oncological data were recorded. Cultures and blood tests including complete blood count, c-reactive protein and PCT were performed. MASCC and CISNE scores were calculated. Patient outcomes (discharge-hospitalizationadmission to ICU) and 30-day mortality status were recorded. The cut-off value for PCT was calculated regarding adverse outcomes. RESULTS: 83 patients were included. Using MASCC score, 31 patients were stratified as low risk. Using CISNE score, 16 patients were evaluated as low-risk. Rate of ICU admittance was found to be significantly higher in high-risk groups (MASSC p = 0.049 | CISNE p = 0.028). PCT levels were found to be correlated with increased ICU admission and 30-day mortality rates (p 1.14 ng/mL; mortality: PCT>1.44 ng/mL; ICU admission: PCT> 7.74 ng/mL). 5“MASCC low-risk”patients had PCT levels higher than 1.14 ng/mL and 2 died within 30 days. 17“CISNE low-risk”patients had PCT levels higher than > 1.14 ng / mL, and 5 died within 30 days. CONCLUSIONS: The data from our study indicate that PCT can predict negative outcomes like bacteremia, septic shock and mortality in neutropenic oncology patients who are evaluated as low risk using MASCC and CISNE scores. This can aid in determining which patient can be safely discharged from ED.