Screenscaping Istanbul: Reproduction of the city image in TV series
İstanbul'un ekrandaki inşası: Kent imgesinin TVdizilerindeki yeniden üretimi
  1. Tez No: 674928
  2. Yazar: ÖMER CAN BAKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHENK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: görsel medya, TV dizileri, kentsel mekan, kent imgesi, İstanbul, visual media, TV series, urban space, city image, İstanbul
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Uluslararası ölçekte dijital televizyon teknolojilerindeki gelişmeler ve görsel medya prodüksiyonlarına yapılan önemli yatırımlar ile İstanbul, Türkiye'nin kültür başkenti olarak özellikle son yirmi yılda büyüyen dizi pazarı için önemli bir sahne haline geldi. Kent, bu yıllarda zengin ve karmaşık sosyal yapısı ve gerçekleştirdiği dinamik kentsel dönüşüm ile farklı kimliklerde izleyiciye sunuldu. Bu tez, İstanbul imajının çevrimiçi diziler aracılığıyla yeniden yapılandırıldığı yöntemleri incelemeyi hedeflemektedir. Bu analiz için çalışma, Kevin Lynch'in kentsel imaj teorilerini yeniden ele alarak, bu teorilerin medya üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu çalışmanın amacı, kent imgesi üzerine yapılan tartışmaları yeniden okumak ve kent mekanlarının görsel üretimine yeni bir bakış açısı getirmektir. Analiz, dijital TV platformları için üretilmiş ve Mayıs 2021 itibarıyla en yüksek izleyici etkileşimine sahip olduğu tespit edilerek seçilmiş dört TV dizisine odaklanmaktadır: Şahsiyet [Persona], Hakan: Muhafız [The Protector], Bir Başkadır [Ethos] ve Atiye [The Gift]. Lynch'in kent imgesi teorisindeki kentsel öğelerinden türetilen yöntem, bu dizilerde İstanbul'un temsillerini karşılaştırmak amacı ile uygulanmıştır. Çalışma, şehrin sosyal zıtlıklar, kentsel ikilem, canlı gece hayatı ve kent sınırlaması anlatılarından efsanevi kentsel miras anlatısına kadar farklılık gösterdiği imajlar üzerinden TV dizilerinde kentsel öğelerin araçsallaştırıldığını ve İstanbul imgesinin bir parçası olarak yeniden yorumlandığını gösteriyor.
Özet (Çeviri)
With the advances in digital televising technologies at an international scale and substantial investments in visual media productions, İstanbul, as Turkey's cultural capital, has become an important stage for its large TV series market, especially for the last two decades. The city has been presented to the audience with diverse and distinct urban identities in these years, due to its rich and complex social structure and the dynamic urban transformation that it has been undertaking. Within this framework, this thesis strives to analyze how the image of İstanbul is reconstructed through online TV series. For this analysis, the study revisits Kevin Lynch's theories on urban image and examines their effects on representational media. The aim of this study is to reread the discussions on the city image and to develop a new perspective on the visual reproduction of city spaces. The analysis will be concentrated on four selected TV series which were produced for digital TV platforms and have had the highest audience interaction as of May 2021: Persona [Şahsiyet], The Protector [Hakan: Muhafız], Ethos [Bir Başkadır] and The Gift [Atiye]. The method derived from Lynch's urban elements of the city image is applied to compare and contrast representations of İstanbul in these TV series. The study shows that urban elements of the city are instrumentalized and reinterpreted as a part of İstanbul's image with narratives of the TV series in which the city's portrayal varies from the city of social contrasts, urban dichotomy, vivid nightlife, urban confinement to mythical urban heritage.