Suriye ve Türkiye kökenli ergenlerde psikolojik dayanıklılık ve sosyal medya kullanım düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between resilience and social media usage levels in adolescents of Syrian and Turkish orgin
  1. Tez No: 675430
  2. Yazar: GONCA GÜL AŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, göçmen, psikolojik dayanıklılık, sosyal medya, Adolescence, immigrant, resilience, social media
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, Suriye ve Türkiye kökenli ergenlerin psikolojik dayanıklılığı ile sosyal medya kullanım düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma 2019-2020 yıllarında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde öğrenim gören 10, 11 ve 12. sınıf Suriyeli ve Türk öğrenciler üzerine gerçekleştirilmiştir. Suriyeli örneklem grubu olarak 220 kız ve 165 erkek olmak üzere toplam 385 kişiye ulaşılmıştır. Türk örneklem grubu olarak 171 kız ve 184 erkek olmak üzere toplam 355 kişiye ulaşılmıştır. Ergenlere; Sosyo-Demografik Bilgi Formu, psikolojik dayanaklılık düzeylerini ölçmek için“Çocuk ve Genç Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğinin Türk Kültürüne Uyarlaması”ve sosyal medya kullanım düzeylerini ölçmek için“Ergenler için Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı (SPSS) 22.0 sürümü kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler betimsel analizler, pearson korelasyon analizi, regresyon analizi, T-Testi, anova, cronbach alpha gibi analizleri ile incelenmiştir. Araştırmaya katılım gösteren ergenlerin sosyal medya bağımlılığı ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre sosyal medya bağımlılığı yüksek olan ergenlerin psikolojik dayanıklılık durumlarının düşük olduğu saptanmıştır. Psikolojik dayanıklılığın alt boyutları ile sosyal medya bağımlılığı arasında da ilişki bulunmuştur. Suriyeli ve Türk ergenlerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri azaldıkça sosyal medya bağımlılık düzeylerinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between Turkish and Syrian origin adolescents resilience and social media usage levels. The research was conducted on 10th, 11th and 12th grade Syrian and Turkish students studying in Reyhanlı district of Hatay in 2019-2020. As a Syrian sample group, a total of 385 people, 220 girls and 165 boys, were reached. As a Turkish sample group, a total of 355 people, 171 girls and 184 boys, were reached. Socio-Demographic Information Form was applied to adolescents,“Adaptation of Child and Youth Resilience Scale to Turkish Culture”to measure their psychological resilience and“Social Media Addiction Scale for Adolescents”to measure their social media usage levels. The data obtained from the study were analyzed using Statistics Program for Social Sciences (SPSS) 22.0 version. The data obtained from the scales were analyzed by descriptive analysis, Pearson correlation analysis, regression analysis, T-Test, anova, cronbach alpha. A significant relationship was found between social media addiction and psychological resilience levels of adolescents participating in the study. Accordingly, adolescents with high social media addiction have low psychological resilience. A relationship was also found between sub-dimensions of resilience and social media addiction. It was observed that as the psychological resilience levels of Syrian and Turkish adolescents decreased, their social media addiction levels increased.