İhvan–ı Safa'nın itikadî görüşleri
The creed views of İkhwan Al-Safa
  1. Tez No: 676464
  2. Yazar: GÜLŞAH NEBİOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İhvan-ı Safa, İnançları, İtikadi Görüşleri, Ikhwan-i Safa, Beliefs, Sect Identity, Creed Views
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mezhepler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
X. yüzyıl İslam dünyası ilmi anlamda parlak dönemini yaşamaktadır. Birçok kültürü, medeniyeti bünyesinde barındıran İslam toprakları yeni fikir ve görüşlere de ev sahipliği yapmaktadır. Konumuzun ana başlığı olan İhvan-ı Safa topluluğu böyle bir ortamda hayat bulmuştur. Ancak bu topluluğu diğer topluluklardan ayıran önemli bir özelliği vardı. Bu özellik halen daha muamma olan kim ya da kimler tarafından yazıldığı, amaçlarının, hedeflerinin neler olduğu ve kendilerini neden gizlediklerine dair sorularının cevapsız kalmasından kaynaklanmaktadır. Bu gizlilik onların itikadî görüşlerinin de kapalı olmasına sebep olmuştur. Tezimizde, kendilerine ait olan İhvan-ı Safa Risalelerini esas alarak ve haklarında yapılan çalışmalardan faydalanarak itikadî görüşlerini inceledik.
Özet (Çeviri)
The Islamic world in the 10th century is experiencing its brilliant period in scientific terms. Islamic lands, which contain many cultures and civilizations, also host new ideas and views. The İhvan-ı Safa community, which is the main topic of our topic, came to life in such an environment. However, this community had an important feature that distinguished it from other communities. This feature stems from the unanswered questions of who or by whom they are written, what their goals and objectives are, and why they hide themselves. This secrecy caused their sectarian identity to be closed as well. In our thesis, it is to examine their beliefs based on the articles written about them and to put forward a thesis from these compilations.