Jet enjeksiyon yöntemi ile zemin iyileştirme ve güncel yönetmeliklerde iyileşme önerileri
Ground improvement with jet grout method and recommendations on improvements in current regulations
- Tez No: 679170
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT TOLON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jet Grout, Zemin İyileştirme, Enjeksiyon Yöntemi, Jet Grouting, Soil Improvement, Injections Method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve dünya nüfusunun artması ile mühendislik yapıları büyümeye ve yayılmaya başladı. Elbette bu büyüme ve genişlemenin bir sonucu olarak, yapılara uygun olmayan zeminlerde de yapılaşmaya ihtiyaç oluştu. Jet grout tekniği Türkiye'de yeni kullanım alanları bulsa da dünyada uzun süredir zemin iyileştirme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Jet grout tekniği ile zemin iyileştirme amacı, karıştırıcılarda hazırlanan çimento-su harcının yüksek basınçlarla zemine enjekte edilirken püskürtme borusunun belirli devirlerde döndürülerek ve adım adım yukarı çekilerek harç içeriği ile kolonlar oluşturulması esasına dayanmaktadır. Bu çalışma kapsamında zemin stabilizasyon yöntemleri içerisinde yer alan hemen her tür zeminde kullanılabilirliği ile öne çıkan jet grout tekniğinin tarihsel ve teorik gelişimi, uygulama yöntemleri, zemin ile etkileşimi, uygulama alanları, teknikteki yeni gelişmeler, kolonların sıvılaşma direncini ve mukavemet özellikleri arttırmasından bahsedilmektedir. Yine bu çalışma ile gerçekleştirilen anketleme metodolojisi ile jet grout yöntemleri ile zemin iyileştirilme yapılırken projelendirmeden, uygulamaya, proje firma ve mühendislerinden, uygulama ekipleri, makine ve ekipmanlarına kadar birçok konuda mevcut yönetmeliklerde ve uygulamalarda ne gibi iyileştirmeler yapılabileceği ile ilgili önerilerde bulunulmaktadır. Özellikle yurtdışında olmak üzere, tüm dünya genelinde daha geniş kapsamlı bir anketleme çalışması yapılarak, tüm jet grout sistemlerinin çok çeşitli zemin koşullarında uygulanmasında karşılaşılan problemler ve problemlere üretilen ya da üretilebilecek çözümlerle ilgili faydalı bilgilere ulaşılarak, tüm dünyada kullanılan mevcut yönetmeliklerden de faydalanılarak belirsizlikler azaltılarak, uygulamada karşılaşılacak problemlere karşı daha yol gösterici bir yönetmelik oluşturulabileceği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the advancement of technology and the growth of the world's population, engineering structures began to grow and spread. Of course, as a result of this growth and expansion, there was a need for structuring unsuitable soils. Jet grout technique has been used as a soil reclamation method for a long time. The aim of the improvement method is to inject the cement-water mortar prepared in the mixers into the ground at high pressures, and to rotate the spray pipe drawn at certain speeds in certain rotations and to form columns with the content of the ground and mortar. Within the scope of this study, the historical and theoretical development of jet grout technique within the ground stabilization methods, application methods, interaction with the ground, application areas, new developments in the technique, ability to increase the liquefaction resistance and strength characteristics of the formed columns were discussed. Again, with the survey methodology carried out with this study, suggestions are made regarding what kind of improvements can be made in existing regulations and practices in many areas from projects to implementation, from project companies and engineers to application teams, machinery and equipment, while soil improvement is made with jet grout methods. Especially abroad, by conducting a wider survey study all over the world, reaching useful information about the problems and solutions that can be produced or can be produced in the application of all jet grout systems in a wide variety of ground conditions, and by benefiting from the existing regulations used all over the world, reducing the uncertainties in practice. It is concluded that a more guiding regulation can be prepared against the problems to be encountered.