Demans hastalarında apatinin hastanın günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi ve bakım verici yükü ile ilişkisi
The relationship of apathy with daily life activities, quality of life and caregiver burden in patients with dementia
  1. Tez No: 680478
  2. Yazar: KİMYA KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA TÜLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Alzheimer, Apati, Yaşam Kalitesi, Bakım Verici Yükü, Dementia, Alzheimer's Disease, Apathy, Quality of Life, Caregiver Burden
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı demans hastalarında apatiyi belirlemek ve apatinin hastanın günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi ve bakım verici yükü ile ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, ilişki arayıcı tipte gerçekleştirildi. Ekim 2019 - Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul ilindeki bir üniversite hastanesinin demans polikliniğinde takip edilen, kesin demans tanılı 88 hasta ve bu hastalara bakım veren aile üyeleri örneklemi oluşturdu. Cornell Demansta Depresyon Ölçeği'ne göre depresyon saptanan hastalar ve ücret karşılığında bakım veren kişiler araştırmaya dahil edilmedi. Hastalara Apati Değerlendirme Ölçeği Klinisyen (AES-C) ve Hasta Yakını (AES-I) Formu, Nöropsikiyatrik Envanter (NPI), Mini Mental Test (MMSE), Alzheimer Hastalığında Yaşam Kalitesi Ölçeği (QOL-AD), Lawton Enstrümental (Lawton EGYA) ve Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği (Katz GYA), bakım vericilere ise Bakımverenlerin Yükü Envanteri (CBI) kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalamalarının 73,11±11,68, ortalama tanı süresinin 3,9±3,1 yıl, %64,8`ünün Alzheimer tipi demans olduğu ve %53,4`ünün (n=47) evre 1 demansı olduğu saptandı. MMSE puanı 16,4±6,6, NPI-Semptom puanı 16,6±13,7 saptandı. Hastaların AES-C ortalama puanı 52,9±10,2 saptandı. QOL-AD puanı hasta değerlendirmesinde 28,8±6,1, bakım verici değerlendirmesinde 27,6±6,4 bulundu. Hastaların AES-C puanları nöropsikiyatrik semptomlar, mental fonksiyon, günlük yaşam aktiviteleri, depresyon, yaşam kalitesi ve bakım verici yükü ile korele bulundu. Apatinin hem hastanın yaşam kalitesinin hem bakım verici yükünün önemli bir öngördürücüsü olduğu saptandı. Sonuç: Demans hastalarında apatinin hastanın günlük yaşam aktiviteleri, yaşam kalitesi ve bakım verici yükü ile ilişkili olduğu görüldü. Hastaların poliklinik kontrollerinde apati açısından değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Apathy is one of the most common neuropsychiatric symptoms in dementia. The aim of this study is to evaluate apathy and its relationships with activities of daily living, quality of life and caregiver burden in patients with dementia. Method: The research was conducted in a descriptive analytic type. The sample consisted of 88 patients with a definite diagnosis of dementia attending outpatient clinic of a university hospital in Istanbul between October 2019-March 2020 and their family caregivers. Depressive patients (assessed by Cornell Scale) and paid caregivers were not included. Apathy Evaluation Scale-Clinician (AES-C) and Informant (AES-I) Forms, Neuropsychiatric Inventory (NPI), Mini Mental Test (MMSE), Quality of Life in Alzheimer's Disease Scale (QOL-AD), Lawton Instrumental (Lawton IADL) and the Katz Activities of Daily Living Scale (Katz ADL) were used for patients and Caregiver Burden Inventory (CBI) was used for caregivers. Results: The mean age of the patients was 73.11±11.68, and diagnosis duration was 3.9±3.1 years, 64.8% had Alzheimer's type dementia and 53.4% ​​(n=47) had stage-1 dementia. The mean MMSE score was 16.4±6.6, NPI-Symptom score was 16.6±13.7, AES-C score was 52.9±10.2. The QOL-AD score was 28.8±6.1 in patient evaluation and 27.6±6.4 in caregiver evaluation. The AES-C scores were correlated with NPI, MMSE, ADL, Cornell, QOL-AD, and CBI. Apathy was found to be an important predictor of both the patient's QOL and CBI. Conclusion: In dementia patients, apathy was found to be associated with patient's activities of daily living, quality of life, and caregiver burden. It is recommended that patients be evaluated for apathy in outpatient clinic controls.