Perceptions and preferences of tourists toward halal tourism in Aceh, Indonesia
Turistlerin helal turizme yönelik algıları ve tercihleri Aceh'de, Endonezya
  1. Tez No: 680518
  2. Yazar: SUPRIHATIN NINGSIH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN SEZEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Helal turizm, Aceh, algı, tercih, turist, Halal tourism, Aceh, perception, preference, tourist
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Helal turizm turizm endüstrisinde öne çıkan konulardan biri olmaya başlamıştır. Pek çok ülke, helal turizm destinasyonu geliştirmek için rehabet halindedir. Endonezya'da da Aceh bölgesi, helal turizm etkinliklerini geliştirmek için öncelikli bir bölgedir. Bu tezin amacı, turistlerin algı ve tercihlerinden yola çıkarak Aceh'de turistlerin helal turizme yönelik tercih ve algılarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Tez çalışmasında, nicel yöntem benimsenmiş, Likert ölçeğinden yararlanılarak Aceh'i ziyaret eden 283 yerli turistten veri toplanmıştır. Çalışma, en fazla turist varışının bulunduğu, Aceh Bölgesi'ndeki, Banda Aceh, Aceh Besar ve Sabang'ı kapsayan üç şehirle sınırlıdır. Verilerin toplanmasında amaçlı örnekleme tekniğinden yararlanılmıştır. Verilerin yapısal uyumu için doğrulayıcı faktör analizine başvurulmuştur. Veriler, bir Kartezyen diagram biçiminde gösterilen ve kadran analizi olarak da bilinen önem- performans analizi ile incelenmiştir. Tez sonucunda turistlerin Aceh'deki halal turizme yönelik algılarının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında, turistler tarafından az önemli olarak kabul edilen hizmetlerin performas açısından yetersiz olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Halal tourism is a trending topic in the tourism industry. Many countries are competing to develop halal tourist destinations. In Indonesia too, Aceh is one of the priority areas for organizing halal tourism. This thesis aims to determine perceptions and preferences of tourists toward halal tourism in Aceh. This thesis adopted a quantitative method using a Likert scale questionnaire as a data collection tool and was distributed to 283 domestic tourists who had visited Aceh. This study is limited to three districts in Aceh Province, namely Banda Aceh City, Aceh Besar District, and Sabang City, considering that these areas have the highest number of tourist visits. The sample in this research was determined using the purposive sampling method. Confirmatory Factor Analysis (CFA) is used to test the suitability of structures with the data. Data analysis was performed using Importance-Performance Analysis (IPA) or also known as quadrant analysis which displays the results in the form of a Cartesian diagram. The results of this study found that tourists have a positive perception of halal tourism in Aceh. Even so, some facilities that are considered less important by tourists are still lacking in performance.