Ölüm kaygısı, dürtüsellik ve romantik ilişki kalitesinin aldatma eğilimi ile arasındaki ilişkide benlik farklılaşmasının aracı rolü
The mediating role of differentiation of self in the relationship between death anxiety, impulsivity and the perceived quality of romantic relationship and tendency of infidelity
  1. Tez No: 680761
  2. Yazar: ZELİHA GÜNDEBAHAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aldatma eğilimi, Romantik ilişki kalitesi, Benlik farklılaşması. Dürtüsellik, Ölüm kaygısı, Infidelity tendency, Romantic relationship quality, Differentiation of self, Impulsivity, Death anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, romantik ilişki yaşayan yetişkin bireylerin ölüm kaygısı, dürtüsellik ve algıladıkları romantik ilişki kalitesi ile aldatma eğilimleri arasında benlik farklılaşmasının aracı rolünün bulunup bulunmadığının incelenmesidir. Çalışma kapsamında yaş ortalaması 32,7 olan 106'sı erkek 271'i kadın toplam 377 kişinin katılım gösterdiği bir anket uygulamasına yer verilmiştir. Katılımcılara, Kişisel Bilgi Formu, Benliğin Farklılaşması Envanteri Kısa Formu, UPPS Dürtüsel Davranış Ölçeği, Aldatma Eğilimi Ölçeği, Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği ve Ölüm Kaygısı Ölçeği uygulanmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi analiz etmek için Pearson Korelasyon Katsayısı gerçekleştirilmiştir. Aracılık modelleri için ise Process makrosu kullanılarak regresyon temelli bootstrapping tekniği kullanılmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre araştırmaya katılan bireylerin ilişki kalitesi ve aldatma eğilimi ilişkisinde benlik farklılaşmasının dolaylı etkisinin anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür. Çalışmada elde edilen sonuçlar, aldatma eğilimi ile dürtüsellik arasında doğru orantılı anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Aldatma eğiliminin ilişki kalitesiyle ilişkisi ise negatif yönlü anlamlı bir şekilde seyretmektedir. Araştırmanın diğer değişkenleri olan ölüm kaygısı ve benlik farklılaşması ile aldatma eğilimi ilişkisinin araştırılması neticesinde ise anlamlı bir ilişki olmadığı yönünde sonuçlar ortaya çıkmıştır. Benlik farklılaşması ile dürtüsellik ve ölüm kaygısı arasında anlamlı negatif yönde ilişki bulunmuştur. Benlik farklılaşması ve romantik ilişki kalitesi arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine whether there is a mediating role of differentiation of self between the death anxiety, impulsivity, perceived quality of romantic relationship and infidelity tendencies of adult individuals who have romantic relationships. 377 individuals with an avarage age of 32.7; 106 males and 271 females participated in the survey study. Personal Information Form, Self-Differentiation Inventory Short Form, UPPS Impulsive Behavior Scale, Infidelity Tendency Scale, Perceived Romantic Relationship Quality Scale and Death Anxiety Scale were applied to the participants. Pearson Correlation Coefficient was performed to analyze the relationship between variables. Regression-based bootstrapping technique was used using Process macro for mediation models. According to the results, it was seen that the mediating role of differentiation of self was not significant on the relationship quality of the individuals participating in the study and the tendency to cheat. The results obtained in the study show that there is a directly positive relationship between deceit tendency and impulsivity. The relationship between the tendency of infidelity and the quality of the relationship is significant in the negative direction. As a result of the investigation of the relationship between the other variables of the study, death anxiety and self-differentiation, and the tendency to cheat, it was found that there was no significant relationship. Significant negative correlation was found between differentiation of self and impulsivity and death anxiety. A significant positive relationship was found between differentiation of self and romantic relationship quality.