Türkiye ile Avrupa ülkelerinin bazı faktörlere göre futbol altyapı verimliliğinin karşılaştırılması
Comparison of football infrastructure efficiency of Turkey and European countries according to some factors
- Tez No: 680949
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA FATMA KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Futbol Altyapısı, Oyuncu Yetiştirme, Altyapı Verimliliği, Football, Football Infrastructure, Player Training, Infrastructure Efficiency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye ile Avrupa ülkelerinin bazı faktörlere göre futbol altyapı verimliliğini karşılaştırmaktır. Bu çalışmanın araştırma grubunu, oynanan son 3 Futbol Sezonuna (2018- 2021) ait 6 ülkenin (Türkiye, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere) A-Milli Takımları, U19 Milli Takımları ve ülkelerin en üst klasmanındaki liglerinde finansal büyüklük yönünden ilk 4 içerinde bulunan futbol kulüplerinin oyuncu kadroları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında araştırma gurubundaki ülkeler, futbol A-Milli Takımları(n:6), futbol U19 Milli Takımları (n:6) ve futbol kulüpleri (n:24) birbiriyle; piyasa değerleri, liglerdeki yabancı oyuncu sayısı, oyuncuların yurt içi-yurt dışı altyapılarından yetişme sayıları, kulüplerdeki 20 yaş altı oyuncu sayıları, kulüplerin kendi altyapısından yetiştirdiği 20 yaş ve altı oyuncu sayıları, kulüplerdeki 20 yaş ve altı oyuncuların en üst klasman lig ve Avrupa maçlarında görev alma süreleri yönünden karşılaştırılmıştır. Araştırma verileri ülkelerin Futbol Federasyonlarının Resmi İnternet Sitesi, Kulüplerin Resmi İnternet Sitesi, futbolcu özgeçmişi ve kariyer bilgileri paylaşımı yapan çeşitli internet platformlarından elde edilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen frekans, yüzde, ortalama ve toplam gibi veriler SPSS 20.00 paket programı kullanılarak betimsel istatistik yöntemiyle analiz edilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında literatür taraması yapılarak ülkelerin futbol altyapı sistemleri hakkında bilgilere ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda Türkiye Milli Takım kadrosunda Avrupa'ya göre daha fazla sayıda ülke dışındaki futbol altyapılarında yetişmiş oyuncular bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca Türkiye'deki kulüpler 20 yaş ve altı oyuncuları kadrolarında bulundurmalarına rağmen Avrupalı kulüplere göre daha az sürede en üst düzey Lig ve Avrupa maçlarda oynattığı sonucunda ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the football infrastructure efficiency of Turkey and European countries according to some factors. The research group of this study consists of the A-National Teams, U19 National Teams of 6 countries (Turkey, Germany, France, Spain, Italy and England) belonging to the last 3 Football Seasons (2018-2021) played, and the top 4 in terms of financial size in the top leagues of the countries. It consists of the player cadres of the football clubs in. Within the scope of the research, the countries in the research group, football A-National Teams (n: 6), football U19 National Teams (n: 6) and football clubs (n: 24); market values, the number of foreign players in the leagues, the number of players trained in domestic and foreign infrastructures, the number of players under the age of 20 in the clubs, the number of players aged 20 and under the clubs' own infrastructure, the players aged 20 and under in the clubs take part in the top league and European matches. compared in terms of lead times. The research data were obtained from the Official Website of the Football Federations of the countries, the Official Website of the Clubs, and various internet platforms that share footballer resumes and career information. Data such as frequency, percentage, average and total obtained within the scope of the research were analyzed by descriptive statistics using the SPSS 20.00 package program. In addition, within the scope of the research, information about the football infrastructure systems of the countries was obtained by scanning the literature. As a result of the research, it was concluded that there are more players trained in football infrastructures outside of the countries in the Turkish National Team staff than in Europe. In addition, although the clubs in Turkey have players aged 20 and under in their squads, it has been concluded that they play in the top league and European matches in less time than European clubs.