Dört farklı adeziv materyalin antibakteriyel etkilerinin farklı zaman periyotlarında karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the antibacterial effects of four different adhesive materials in different time periods
  1. Tez No: 681422
  2. Yazar: SAMİCAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYHMUS BAKIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv ajanlar, Antibakteriyel etki, Disk difüzyon yöntemi, Adhesive agents, Antibacterial effect, Disc diffusion method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Çürüğün geleneksel mekanik yöntemlerle temizlenmesi, prepare edilen kavite yüzeylerindeki mikroorganizmaların tamamen elimine edilmesini sağlayamamaktadır. Zaman içerisinde sekonder çürük oluşumuna yol açan bu mikroorganizmaların eliminasyonu için, birtakım antibakteriyel ajanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, antibakteriyel içerikli dört farklı adeziv materyal, antibakteriyel içeriğe sahip olmayan bir adeziv ajan ve antibakteriyel etkili vankomisin emdirilmiş antibiyogram diskinin farklı zaman periyotlarındaki antimikrobiyal etkinliklerinin disk difüzyon yöntemiyle karşılaştırmasının yapılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda; standart, liyofilize, Streptococcus mutans (ATCC 25175), Lactobacillus acidophilus (RSKK 03037) ve Enterococcus faecalis (ATCC 29212) bakteri suşları kullanıldı. Araştırmamızın ilk aşamasında; S.mutans ve E.faecalis suşlarının Brain-Heart Infusion sıvı besiyerine, L.acidophilus suşunun ise MRS Broth besiyerine ekimi yapılarak 37 oC'de CO2'li etüvde 24-48 saat inkübasyona bırakıldı. Katı besiyerlerine pasajları yapılan bakteri kolonileri steril eküvyon ile alınarak, 3ml FTS ve 0.5 McFarland bulanıklığında (1,5x108 CFU/ml) bakteri süspansiyonları hazırlandı. Bu çözeltilerden yine steril eküvyonlarla alınan bakteriler, katı agar plaklarının tüm yüzeylerine yayıldı. İkinci aşamada ise; standart, 5mm çapında, steril ve boş antibiyogram disklerine sırasıyla 30 mikrolitre miktarlarında Clearfil SE Protect Bond Primer, Gluma 2 Bond, Peak Universal Bond, FL Bond II ve Clearfil SE Bond adeziv ajanları 2 emdirildi. Kontrol grubu olarak 30mg Vankomisin emdirilmiş antibiyogram diskleri kullanıldı. Hazırlanan diskler, her bir petri kabına 4 farklı adeziv ajanı ve iki adet kontrol grubu olacak şekilde, 2.5-3cm aralıklarla agar plakların üzerine yerleştirildi. Her mikroorganizma için 10 ayrı petri kabında aynı işlemler tekrarlandı. Kullanılan adeziv ajanların 24 ve 48. saatteki antibakteriyel etkileri değerlendirilip, bakteriyel inhibisyon zon çapları ölçüldü. Tanımlayıcı istatistik olarak ortalama ve standart sapmanın verildiği bu çalışmada; sürekli değişkenlerin normallik dağılım varsayımına uygunluğu Kolmogorov-Smirnow Testi, homojenliği ise Levene Testi ile değerlendirildi. Bağımsız gruplara ait ortalamalar arası farklılıkların karşılaştırılmasında Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA), gruplar arası çoklu karşılaştırmalarda ise Bonferroni Testi kullanıldı. Bulgular: Clearfil SE Protect Bond Primer'in en yüksek antibakteriyel etkinliğe sahip adeziv olduğu ve kontrol grubuyla birlikte en çok Streptococcus mutans mikroorganizmasına karşı etkili olduğu belirlendi. Clearfil SE Bond materyali kullanılan mikroorganizmalara karşı hiçbir antibakteriyel etki göstermezken, diğer materyallerin en yüksek antibakteriyel etkiyi her iki ölçüm periyodunda da Enterococcus faecalis mikroorganizmasına karşı sergilediği tespit edildi. Kullanılan tüm adeziv ajanların 48. saatteki antibakteriyel etkilerinin istatistiksel açıdan anlamlı olmamakla birlikte 24. saattekine oranla daha fazla olduğu görüldü. Sonuç: Bu çalışmanın bulgularına göre; Clearfil SE Protect Bond'un her üç bakteri üzerine en güçlü antibakteriyel etki göstermesi, kavitasyon oluşmuş mine ve dentin çürüklerinde adeziv ajan olarak kullanımını ön plana çıkarmıştır. Bununla birlikte çalışmanın negatif kontrol grubunu oluşturan Clearfil SE Bond adezivinin, Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus ve Enterococcus faecalis bakterileri üzerine antibakteriyel etki göstermemesi diş çürüğü tedavisinde antibakteriyel içerikli adeziv kullanmanın önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Cleaning of decay by traditional mechanical methods cannot ensure the complete elimination of microorganisms on the prepared cavity surfaces. In order to eliminate these microorganisms that cause secondary caries formation in time, some antibacterial agents are required. The aim of this study is to compare the antimicrobial activities of four different adhesive materials with antibacterial content, an adhesive agent without antibacterial content, and antibiogram disc impregnated with antibacterial effective vancomycin with disc diffusion method in different time periods. Material and Method: In our study, standard, lyophilized, Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Streptococcus mutans (ATCC 25175), Lactobacillus acidophilus (RSKK 03037) strains were used. First stage; for Enterococcus faecalis and Streptococcus mutans strains, they were cultivated in Brain-Heart Infusion broth, and Lactobacillus acidophilus strain in MRS Broth broth and incubated at 37 °C for 24-48 hours in CO2 oven. Bacterial colonies passaged on solid media were taken with sterile swabs and bacterial suspensions in 3 ml FTS and 0.5 McFarland turbidity (1.5x108 CFU/ml) were prepared. Bacteria from sterile swabs from these solutions spread to all surfaces of agar solid plates. In the second stage of our study; Clearfil SE Protect Bond Primer, Gluma 2 Bond, Peak Universal Bond, FL Bond II and Clearfil SE Bond adhesive agents were impregnated on standard, 5mm diameter, sterile and empty antibiogram discs, respectively, in 30 microliter amounts. Antibiogram discs impregnated with 30mg Vancomycin were used as the control group. The prepared discs were placed on agar plates at 2.5-3cm intervals, with 4 different adhesive agents and two control groups in each petri dish. The same procedures were repeated in 10 separate petri dishes for each microorganism. The antibacterial effects of the adhesive agents used at 24 and 48 hours were evaluated, and bacterial inhibition zone diameters were measured. 4 In this study, where the mean and standard deviation are given as descriptive statistics; conformity of continuous variables to normality distribution assumption was evaluated by Kolmogorov-Smirnow Test, and homogeneity was evaluated by Levene Test. One-Way Analysis of Variance (One Way ANOVA) was used for comparing the differences between means of independent groups, and Bonferroni Test was used for multiple comparisons between groups. Results: It was determined that Clearfil SE Protect Bond Primer was the adhesive with the highest antibacterial activity and was most effective against Streptococcus mutans microorganism together with the control group. While Clearfil SE Bond material did not show any antibacterial effect against the microorganisms used, it was determined that other materials exhibited the highest antibacterial effect against E.faecalis microorganisms in both measurement periods. Although not statistically significant, the antibacterial effects of all adhesive agents used at the 48th hour were found to be higher than at the 24th hour. Conclusion: According to the findings of this study; the strongest antibacterial effect of Clearfil SE Protect Bond on all three bacteria has highlighted its use as an adhesive agent in cavitated enamel and dentin caries. Also, it was concluded that it is important to use antibacterial adhesives in the treatment of tooth decay because the Clearfil SE Bond adhesive, which constitutes the negative control group of the study, did not show antibacterial effect on Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus and Enterococcus faecalis bacteria.