Toplumsal cinsiyet etrafında ataerkilliğin toplumsal ataerkil TV dizileri üzerinden yeniden üretimi/işlenişi
Reproduction/processing of patriarchy around gender through popular patriarchal TV series
  1. Tez No: 682551
  2. Yazar: TUĞBA ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, TV Dizisi, Gender, Patriarchy, TV Series
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı toplumsal cinsiyet bağlamında ataerkilliğin TV dizilerinde yeniden üretimini ortaya koymaktır. Özellikle TV içerikleri incelendiğinde ataerkil rollerin çoğaldığı görülür. Bunun sonucu olarak içeriklerin izlenme oranları, topluma yansıma biçimleri ve TV'de uzun yıllar kalıcılığı yakalamaları, bu içeriklerin ne derece etkili olduğunu bizlere verirken öte yandan ataerkillik kalıplarıyla harmanlanıp sunulmaları da izlenme paylarını büyük ölçüde etkilemiştir. TV'nin ataerkil dizileri topluma yansıtma biçimleri ve işleyiş biçimleri de çok önemlidir. TV popüler kalıplar etrafında ataerkil roller yaratıp bunu topluma sunar. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için baskın role sahip olan ataerkil kalıplar içinde sunulan“Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz”dizisi örnek olarak tez çalışmasına konu olmuştur. Söylem analizi neticesinde elde edilen bulgular ataerkilliğin toplum içindeki boyutu ve toplumsal cinsiyetin belirginliği bağlamında TV dizilerinin bu durumu besleyen bir kaynak statüsüne sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the reproduction of patriarchy in TV series in the context of gender. Especially when the TV contents are examined, it is seen that patriarchal roles have increased. As a result, the viewing rates of the contents, the way they reflect on society and their longevity on TV, while giving us how effective these contents are, on the other hand, their blending and presentation with patriarchal patterns greatly affected their share of views. The way TV reflects patriarchal serials to society and the way they function is also very important. TV creates patriarchal roles around popular patterns and presents them to the public. In order to realize the purpose of the study, the series“Bandit Does Not Rule the World”, which is presented in patriarchal patterns that have a dominant role, has been the subject of the thesis as an example. The findings obtained as a result of the discourse analysis showed that TV series have the status of a source that feeds this situation in the context of the dimension of patriarchy in society and the prominence of gender.