Predicting glioma molecular subtype from diffusion anisotropy indices' distributions
Gliomlarda genetik altgrupların difüzyon eşyönsüzlük indislerinin dağılımları ile belirlenmesi
  1. Tez No: 682570
  2. Yazar: HANDE HALİLİBRAHİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ALPAY ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Glioblastom, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Difüzyon Tensör Görüntüleme, Eşyönsüzlük İndisleri, Dağılımlar, Makine Öğrenmesi, Glioblastoma, Magnetic Resonance Imaging, Diffusion, Diffusion Tensor Imaging, Anisotropy Indices, Distributions, Machine Learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İzositrat dehgidrogenaz (IDH) ve telomeraz ters transkriptaz (TERT) gibi gliom genetik mutasyonları sağkalım ve hastalığın seyri ile ilgili önemli bilgiler içerir. Ancak mutasyon tespiti yalnızca sınırlı bir bölgeyi temsil eden biyopsi örneği ile gerçekleştirilir. Literatürde invazif olmayan yöntemlerle mutasyon tespiti yapmayı amaçlayan çalışmalar bulunmaktadır, ancak bu çalışmaların çoğu yalnızca tümör bölgesi üzerine odaklanmıştır. Gliomlar normal görunen beyaz maddeyi (NGMB) istila etmeleriyle bilinirler. Bu yüzden bu bölgede genetik mutasyon tahmini icin gerekli bilgiler bulunabilir. Difüzyon tensör görüntülemeden (DTG) elde edilen difüzyön eşyönsüzlük indisleri (DEİ) ve difüzyon tensör özdeğerleri (DTÖ) bu bölgedeki difüzyonu tanımlamakta kullanılabilir. Tam DEİ ve DTÖ dağılımları, tümörun NGBM'deki kompleks etkilerini betimleyici istatistiklerden daha iyi temsil edebilir. Bu çalışmada, NGBM'deki DEİ ve DTÖlerin betimleyici istatistiklerinin, tam dağılımlarının ve çoklu–Gauss modeli (ÇGM) parametrelerinin IDH–TERT altgrupları ile IDH ve TERT mutasyonlarını tahmin etme performansları 70 gliom hastasında karsılaştırılmıştır. Beyin yarımküreleri arasındaki farklar ise sağlıklı ve tümörlü beyin yarımküre dağılımlarının farkı ile incelenmiştir. Sonuçlar tam DEİ ve DTÖ dağılımlarının gliom mutasyonlarını betimleyici istatistiklerden daha iyi, ÇGM parametrelerinden ise daha iyi ya da benzer performansta tahmin ettiğini göstermiştir. Aynı zamanda, öznitelik seçme yöntemleri sınıflandırma doğruluğunu arttırmıştır. IDH–TERT altgrupları en iyi %78.6, IDH mutasyonu en iyi %94.3 ve TERT mutasyonu en iyiy %88.6 doğruluk oranları ile tahmin edilmiştir. Gelecek çalışmalar sınıflandırma doğruluğunu arttırmaya ve hasta bazında ÇGM parametrelerinin değerlendirilmesine odaklanacaktır.
Özet (Çeviri)
Incorporation of glioma genetic mutations, including isocitrate dehydrogenase (IDH) and telomerase reverse transcriptase (TERT), provides information on overall survival and disease course. However, such mutations are determined from a biopsy sample which represent only the biopsied region. Non–invasive tumor genotype prediction have been studied, but they mostly focusing only on the tumor. Yet, gliomas are known to infiltrate along normal–appearing white matter (NAWM), where relevant genotype information might be available. Diffusion anisotropy indices (DAIs) and diffusion tensor eigenvalues (DTEs), derived from diffusion tensor imaging (DTI), can be used to quantify the diffusion in the NAWM of glioma patients with varying mutation status. We hypothesize that using full–distributions of DAIs and DTEs can better represent the complex tumor effects in the NAWM in comparison to usual summary statistics. In this study, we have compared the predictive values of summary statistics, full distributions and multi–Gaussian fitting (MGF) parameters of DAIs and DTEs in the NAWM for predicting IDH–TERT subgroups, IDH and TERT mutations in 70 glioma patients. Hemispheric variations were also investigated with hemisphere difference distributions.The results show that, full distributions can predict tumor genotype better than standard distribution parameters, and perform better than or as well as MGF parameters. Additionally, feature selection applied to full distributions further increased classification accuracy. IDH–TERT subgroups were best predicted with 78.6% accuracy, IDH mutation with 94.3% accuracy, and TERT mutation with 88.6% accuracy. In conclusion, full distributions are better predictors of genotype prediction. Future work will focus on increasing accuracy on a larger cohort and personalized MGF.