Aydın yöresinde kullanılan mısır silaj mekanizasyon sistemlerinde eşdeğer maliyet analizi
Equivalent cost analysis in corn silage mechanization systems used in the Aydin region
- Tez No: 682656
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Silaj, Hasat, Mekanizasyon Sistemleri, Verim Unsurları, Corn, Silage, Harvest, Mechanization Systems, Efficiency Elements
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmada, mısır silaj hasadında kullanılan bazı makine, çeşit ve silajlık mısır hasat mekanizasyonu sistemlerinin işletmecilik yönünden irdelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Silajlık mısır hasadında kullanılan farklı iş genişliğine (iki sıralı, sekiz sıralı vb.) sahip hasat makinalarının yer aldığı farklı oluşturulan mekanizasyon sistemleri yer almıştır. Mekanizasyon sistemlerinde yer alan makinaların iş başarısı, yakıt tüketimi, yağ tüketimi, bakım ve onarım maliyetleri ortaya konulmuştur. Her bir mekanizasyon sistemleri için oluşacak maliyet analizleri yapılmış, en ekonomik çalışma alanları belirlenmiştir. Yapılan maliyet analizleri müteahhit firma verileri ile karşılaştırılmıştır. Mısır silajı hasat makinasının çalışması sırasında tarlada yapılan ölçümlerle hasat makinasının tarlada efektif çalışma süresi, kamyon ve römorku ne kadar sürede doldurabildiği dikkate alınmıştır. Bulgular: Alet-makinaların maliyet analizleri için teorik tarla kapasitesi h/ha ve TL/ha değerleri esas alınarak işlemlerin ve mekanizasyon sistemlerinin veri hesaplamaları yapılmıştır. Buna bağlı olarak sistem seçiminde yapılan eş değer maliyet analiz sonucuna göre 1,052 ha alandan daha küçük alanlar için SİSTEM I (iki sıralı silaj makinası ve mekanizasyon zinciri) maliyeti ekonomik olup, daha büyük alanlarda SİSTEM II (sekiz sıralı silaj makinası ve mekanizasyon zinciri) kullanılması daha ekonomik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Goal: In this study, some types of machinery used in maize silage harvest and maize harvesting mechanization systems for silage were investigated in terms of management. The study was carried out in Aydın Koçarlı plain, where silage corn is produced and corn silage is made in the Aegean region. In the study, the mechanization systems that can be used in the harvest of corn plants grown as the second crop after poaceae were investigated. Material and Method: There are mechanization systems with different working widths (two-row, eight-row, etc.) used in the silage maize harvest. The business success, fuel consumption, oil consumption, maintenance and repair costs of the machines in the mechanization systems have been revealed. Cost analysis for each mechanization system has been made and the most economical working areas have been determined. The cost studies made have been compared with the data of the contractor firm. During the operation of the maize silage harvester, the effective working time of the harvester in the field and how long it takes to fill the truck and trailer were taken into consideration by the measurements made in the field. Results: For the cost analysis of tool-machines, data calculations of processes and mechanization systems were made based on theoretical field capacity h / ha and TL / ha values. Therefore, it is aimed to create a database by revealing the cost calculations for the maize silage mechanization system.