Senkron relüktans motorda moment dalgalanmasının azaltılması
Reducing torque ripple in synchronous reluctance motor
  1. Tez No: 682926
  2. Yazar: BURAK SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Synchronous reluctance motor, optimization, asynchronous motor, rotor geometry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışmasında 15 kW'lık bir asenkron motor ile aynı stator yapısını kullanan senkron relüktans motor tasarımı gerçekleştirilmiş olup, performans ve verimlilik için optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Tezin ana hedefi rotor geometrisi optimizasyonu yapılarak moment dalgalanması değerinin azaltılmasıdır. Çalışmada, ANSYS Rmxport ve ANSYS Maxwell 2D paket programları kullanılmıştır. Rotor geometrileri için literatürde sıkça kullanılan yuvarlak ve köşeli bariyer şekilleri tercih edilmiştir. Farklı bariyer sayısı ve şekilleri için tasarımlar gerçekleştirilip, en iyileme çalışmaları için dört ve köşeli bariyerli rotor geometrisi tercih edilmiştir. Bu çalışma, asenkron motorlarla aynı maliyet sınıfında değerlendirilebilecek senkron relüktans motorların daha iyi performans değerleri ile enerji verimliliği için faydalı olabileceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a synchronous reluctance motor design using the same stator structure as a 15 kW asynchronous motor has been carried out, and optimization studies have been carried out for performance and efficiency. The main goal of the thesis is to reduce the torque ripple value by optimizing the rotor geometry. ANSYS Rmxport and ANSYS Maxwell 2D package programs were used in the study. Round and angular barrier shapes, which are frequently used in the literature, are preferred for rotor geometries. Designs were made for different barrier numbers and shapes, and four and angular barrier rotor geometry was preferred for optimization studies. In this study, it has been investigated that synchronous reluctance motors, which can be evaluated in the same cost class with asynchronous motors, can be beneficial for energy efficiency with better performance values.