Türkiye'de televizyonun aile değerleri üzerine etkisi (Ordu örneği)
The effect of television on family values in Turkey (Ordu province sample)
  1. Tez No: 683636
  2. Yazar: FATİH GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN PERŞEMBE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Diziler, Aile, Değerler, Yetiştirme Kuramı, Television, Serial, Family, Values, Cultivation Theory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Kitle iletişim araçları arasında merkezi bir konumda bulunan televizyon, sahip olduğu dizi ve müzik-eğlence programlarıyla toplumun değişim süreçlerine etki etmekte ve geçmişten günümüze sosyo-kültürel değerlerin aktarımında köprü olan aile kurumunun değer yitimi üzerinde de oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Türkiye'de Televizyonun Aile Değerleri Üzerine Etkisi (Ordu Örneği) adlı bu araştırmada televizyon, dizi ve müzik-eğlence programlarının yaygın kullanımı ile bireylerin aile değerleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma televizyon, dizi ve müzik-eğlence programları kullanımına dayalı olarak yapılmıştır. Araştırma teorik olarak sosyoloji ve iletişim alanlarının kaynaklarına dayanmaktadır. Araştırmada televizyon, dizi ve müzik-eğlence programları kullanımıyla ilgili olarak,“Kültürel Göstergeler ve Yetiştirme Kuramı”temel alınmıştır. Bu kuramın ana özelliği; bireyi, televizyon karşısında aktif değil pasif kabul etmesidir. Bir saha araştırması olan bu tez çalışması, Ordu ili sınırları içerisinde bulunan katılımcılar üzerine yapılmıştır. Araştırmaya 625 i kadın 601 i erkek olmak üzere 1226 kişi katılmıştır. Katılımcıların sosyo-demografik bilgilerini ve televizyon kullanım sıklık ve amaçlarını ölçen 42 soruluk optik anket formu kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların aile değerlerini belirlemeye yönelik, 57 maddeden oluşan Aile Değerleri Ölçeği (ADÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların televizyon kullanmalarının aile değerleri ile anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların televizyon, dizi ve müzik-eğlence programları kullanım sıklığı ve amaçlarına göre aile değerlerine verdikleri önem farklılaşmaktadır. Katılımcıların en yüksek önemi geleneksel, eşitlikçi, katılımcı aile değerlerine verdikleri ve üzerinde en az uzlaşı sağladıkları aile değerlerinin ise geleneksel kadın rolleri ve gençlerin bağımsız olması düşüncesi boyutu olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak televizyon, dizi ve müzik-eğlence programı izleme sıklığı arttıkça aile değerlerine verilen önemin azaldığı sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Television, which is the centrally located among the mass media, affects the change processes of the society with its TV series and music-entertainment programs and it also plays a very effective role on the losing values of family institution, which is a bridge in the transmission of socio-cultural values from the past to the present. In this study called The Effect of Television on Family Values in Turkey (Ordu Sample), it is aimed to reveal what kind of relationship between family values and person with the widespread use of television, series and music-entertainment programs. The study is based on the use of TV series and music-entertainment programs.The research is theoretically based on the sources of sociology and communication. The research was based on“Cultural Indicators and Cultivation Theory”regarding the use of television, TV series and music-entertainment programs. This thesis study, which is a field research, has been carried out on the participants in the province of Ordu. The main feature of this theory; it accepts the person as passive rather than active in front of the television. 1226 people, 625 women and 601 men, participated in the study. An optical questionnaire with 42 questions was used to measure the socio-demographic information of the participants and the frequency and purpose of television use. In addition, it is used a Family Values Scale (FVS) consisting of 57 items to determine for the family values of the participants. According to the results of the research, it has been determined that the participants' television use has a significant relationship with family values.The frequency of using of TV series and music entertainment of the participants and according to their purposes,the importance given family values are getting different.It was determined that participants place the highest emphasis on traditional, egalitarian, participatory family values, and the family values they agreed least on were traditional female roles and the idea of young people being independent.In general, as the frequency of viewing television, series and music-entertainment programs increases, the result is that the importance given to family values decreases.