İskeletsel sınıf 3 anomaliye sahip bireylerin ortognatik cerrahi sonrası yumuşak doku estetik normlarındaki değişiminin Arnett analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the change in soft tissue aesthetic norms after orthognathic surgery of individuals with skeletal class 3 anomaly by Arnett analysis
  1. Tez No: 684670
  2. Yazar: YUNUS EMRE AŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Arnett analizi, Ortognatik Cerrahi, 3D Görüntüleme, Arnett analysis, Orthognathic Surgery, 3D Imaging
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İskeletsel Sınıf 3 Anomaliye Sahip Bireylerin Ortognatik Cerrahi Sonrası Yumuşak Doku Estetik Normlarındaki Değişiminin Arnett Analizi ile Değerlendirilmesi Amaç: Ortognatik cerrahide amaç yüzdeki iskeletsel görünüme ek olarak, estetiği ideal boyutlara getirmektir. Bu nedenle, ortognatik cerrahi sonrası fasiyal yumuşak dokulardaki değişiklikleri tahmin etmek son derece önemlidir. Hangi sert doku noktalarının gerçekte hangi yumuşak doku noktalarını ne yönde etkilediği hakkındaki bilgiler yetersiz kalmaktadır. İskeletsel sınıf III anomaliye sahip bireylerin ortognatik cerrahi sonrası yumuşak doku estetik normlarındaki değişimini üç boyutlu (3D) sefalometrik analiz ile gösteren çalışmalar yeterizdir. Bu çalışmanın amacı ortognatik cerrahi öncesi ve sonrası dönemlerde yumuşak doku noktaları arasındaki ilişkiyi değerlendirip, yumuşak doku normlarının sert dokudaki değişiminden ne kadar etkilendiğini, arnett analizi ile ortaya koymaktır. Ayrıca ortognatik cerrahi sonrası hastalardaki değişimin arnett'in hesapladığı Amerikan toplumundaki normal kapanışa sahip bireylerin ölçümlerine ne kadar yaklaştığının ortaya konulmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, 2017-2019 yılları arasında kliniğimize başvuran İskeletsel Class III kapanışa sahip 40 hasta incelenmiştir. Her iki cinsiyettende 18-25 yaş arası İskeletsel Class III kapanışı bulunan ASA1 ve ASA 2 hastalar seçilmiştir. Ortognatik cerrahiden 1 hafta önce ve 12 ay sonra alınan bilgisayarlı tomogrofiler (T0, T1) ARNETT Gunson fab surgery analizi ile değerlendirilmiştir. Ortognatik cerrahi operasyonu geçirmiş iskeletsel Sınıf III hastalardan elde edilen CT ler 3 boyutlu Nemo Studio PC programında 3 boyutlu hale getirilerek ARNETT analizi ile değerlendirilmiştir. Sefalometrik izler ve spesifik sefalometrik noktalar arasındaki mesafelerin ölçümü, NemoCeph FAB 3D 2016 tarafından tamamen kalibre edilmiş görüntüler ile yapılmıştır. Bulgular: Hastaların ortognatik cerrahi sonrası post-operatif A' noktasının GDÇ'ye uzaklığının kadınlarda Arnett'in belirttiği norm değerler ile kıyaslandığında istatistiksel farklılık yok iken erkeklerde Arnett'in belirttiği norm değerden daha yüksek değer elde edilmiştir. Üst dudak ön noktasının GDÇ'ye uzaklığının ise erkeklere ait ölçümlerin Arnett'in belirttiği norm değerlere göre istatistiksel farklılığı söz konusu değil iken kadınlarda Arnett'in belirttiği norm değerlerden daha düşük değerler elde edilmiştir. Üst dudak açısı ölçümlerinde kadınlarda Arnett'in belirttiği norm değerlere yaklaşma erkeklere göre daha yüksektir. B' noktası ölçümleri için kadınlardaki yaklaşma anlamlı iken, PG' noktası ölçümlerinde erkekler Arnett'in belirttiği norm değerlerine daha çok yaklaşırken kadınlardaki ölçümlerde Arnett'in belirttiği norm değerlerinden uzaklık anlamlı bulunmuştur. Diğer ölçüm değerlerinin Arnett'in belirttiği norm değerlerine göre farkları benzer yapıdadır. Sonuç: Ortognatik cerrahi öncesi ve sonrası dönemlerde arnett analizi ile yapılan çalışmada yumuşak doku normlarının sert dokudaki değişimden büyük ölçüde etkilendiği ve ortognatik cerrahi sonrası hastalardaki değişimin arnett' in belirlediği norm değerlerine yaklaştığı ama tam anlamıyla uyuşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Change in Soft Tissue Aesthetic Norms After Orthognathic Surgery of Individuals with Skeletal Class 3 Anomaly by Arnett Analysis Aim: In orthognathic surgery, the aim is to bring aesthetics to ideal dimensions in addition to the skeletal appearance on the face. Therefore, it is extremely important to predict changes in facial soft tissues after orthognathic surgery. The information about which hard tissue points actually affect which soft tissue points in which direction is insufficient. Studies showing the change in soft tissue aesthetic norms after orthognathic surgery of individuals with skeletal class 3 anomalies with three-dimensional (3D) cephalometric analysis are sufficient. The aim of this study is to evaluate the relationship between soft tissue points before and after orthognathic surgery and to show how the soft tissue norms are affected by the change in hard tissue, by arnett analysis, and to determine how close the changes in patients after orthognathic surgery to the measurements of individuals with normal closure calculated by arnett. Materials and Methods: In this study, 40 patients with Skeletal Class 3 closure who applied to our clinic between 2017-2019 were examined. ASA1 and ASA 2 patients with Skeletal Class 3 closure, aged 18-25 years, were selected for both sexes. Computed tomography (T0, T1) obtained 1 week before and 12 months after orthognathic surgery were evaluated by ARNETT Gunson fab surgery analysis. CTs obtained from skeletal Class III patients who have undergone orthognathic surgery were transformed into 3D using the 3D Nemo Studio PC program and evaluated by ARNETT analysis. Measurement of distances between cephalometric traces and specific cephalometric points was made by NemoCeph FAB 3D 2017 with fully calibrated images. Results: After orthognathic surgery, the distance of the post-operative A 'point to the EW was not statistically different with the norm values specified by Arnett in women, while a higher value was obtained than the norm value specified by Arnett in men. While there is no statistical difference in the distance of the front point of the upper lip to the EW compared to the norm values specified by Arnett, the values of women were lower than the norm values specified by Arnett. Approaching to the norm values specified by Arnett is higher in women than men in upper lip angle measurements. While the approach in women was significant for the B 'point measurements, while the men approached the norm values specified by Arnett in the PG' point measurements, the distance from the norm values specified by Arnett was found significant in the measurements of women. The differences of other measurement values according to the norm values specified by Arnett are similar. Conclusion: In the study, in which the arnett analysis was performed before and after orthognathic surgery, it was observed that the soft tissue norms were significantly affected by the change in the hard tissue, and the change in patients after orthognathic surgery approached the measurements of the normal individuals again.