12 Eylül sonrası demokratikleşme sürecinde önemli bir dönüm noktası: Siyasi yasakların kaldırılması ve 1987 halk oylaması
An important turning point in the democratization process after September 12: Repealing political bans and 1987 referendum
  1. Tez No: 685388
  2. Yazar: ANIL BIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül, Siyasi Yasak, 1987 Halk Oylaması, Geçici 4. Madde, 2969, The Coup D'etat of September 12 1980, Political Ban, 1987 Referendum, Provisional 4th Article, 2969
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
12 Eylül 1980 darbesi, Türk demokrasi tarihi için önemli bir milat idi. Ülke genelinde hakimiyet kuran askeri yönetim, partiler ve siyasetçiler için radikal kararlar almaktan geri kalmadı. Siyasetçilere kesilen faturanın en önemlisi 1982 Anayasasının geçici 4. maddesi ile getirilen 5 ve 10'ar yıllık siyaset yasakları oldu. Ayrıca kabul edilen 2969 sayılı kanun da aynı siyasi kadroya birtakım sınırlamalar getiren ve siyasi yasakları pekiştiren bir diğer düzenleme idi. Yasaklı siyasilerin siyaset sahnesinden ayrılmamaları, perde arkasında olmakla birlikte“partisiz kalmamaları”ve demokratikleşme sürecinin işlemesi söz konusu yasakların uygulama zeminini giderek yitirmesine neden oldu. 2969 sayılı kanunda bir revizyona gidilmesi siyasi yasakların ilk mağlubiyetiydi. Anayasanın geçici 4. maddesinin kaldırılması ise uzun süren“pazarlıklara”ve bir halk oylamasına konu olacaktı. Bu bağlamda tez; askeri rejimin getirdiği siyasi yasakların kaldırılmasına giden süreci, tüm aşamaları ile birlikte ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The coup d'etat of September 12 1980 was an important milestone for the history of Turkish democracy. The military administration, which dominated the country, did not hesitate to take radical decisions for parties and politicians. The most important of the severe sanctions against politicians was the 5 and 10-year political bans imposed in line with provisional 4th article of 1982 Constitution. In addition, Law No. 2969 was another regulation that imposed some restrictions on the same politicians and reinforced the political bans. The fact that the banned politicians do not leave the political scene, that they do not remain“without a political party”despite being behind the scenes, and that the democratization process functions; caused the said bans to gradually lose their execution area. Revision of Law No. 2969 was the first defeat of political bans. The repealing of the provisional 4th article of the constitution was to be the subject of“long bargainings”and a referendum. In this context, the thesis; it includes the political bans brought by the military regime, together with all its stages.