Belediyelerde biyosidal uygulamalarına katılan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından bilinç düzeyinin araştırılması ve risk değerlendirmesi: Mersin örneği
Research of the awareness level on occupational health and safety of employees participating in biocidal applications in municipality:The case study of Mersin province
- Tez No: 685535
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM OCAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Biyosidal, biyosidal uygulaması, İSG, kimyasal risk, meslek hastalığı, belediye, Biocidal, biocidal application, health and safety, chemical risks, occupational disease, municipality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
6331 sayılı İSG kanununun 2012 yılında yürürlüğe girmesiyle, kamu ve özel sektör ayrımı olmaksızın -bazı istisnai kurumlar- dışındaki bütün paydaşlar için yeni bir dönem başlamıştır. Bu bağlamda; iş yerlerinin tehlike yükü, tehlikelere ilişkin riskler, iş yerindeki uygunsuzluklar ile iş kazası ve meslek hastalıkları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi, temel yaklaşımlar olarak dikkat çekmektedir. Ana başlıklar altında sınıflandırılmış tehlike guruplarından olan“kimyasal risk etmenlerinin”işyerlerinde değerlendirilmesi, kimyasal maruziyetinin ciddi sonuçları nedeniyle oldukça önemlidir. Bu durumla ilişkili olarak, yerel yönetimlerin önemli sorumluluklarından olan farklı sahalardaki biyosidal (tarım dışı pestisit) uygulamaları ve sorumlu çalışanların sağlık ve güvenlik durumları ele alınması gereken önemli konu başlıklarından birisidir. Pestisit maruziyetine bağlı ve etken madde türü-maruziyet yoğunluğuyla ilişkili olarak, uygulayıcıların birçok sağlık sorunuyla karşılaştıkları konuyla ilgili araştırıcılar tarafından bilimsel birçok çalışmayla ortaya konmuştur. Biyosidal uygulamaları için hazırlanmış risk değerlendirme raporları incelendiğinde, özellikle tanımlı tehlikeler konusunda farklı değerlendirmeler olduğu gözlenmektedir. Biyosidal uygulamaları gibi tehlikeli durum ve davranışlara ait uygunsuzlukların fazla olabileceği alanlarda, kapsamlı ve eksiksiz bir tehlike kontrol listesinin hazırlanması kurum çalışanları ve toplumun sağlık koşullarının iyileştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu bağlamda tezin temel amacı; biyosidal uygulama sürecinin, iş sağlığı ve güvenliği açısından sahaya aktarılabilir önerilerle yeniden değerlendirilip düzenlenmesidir. Bu amaçla mevcut durum Bilimsel Araştırma Etik Kurulu'ndan izin alınarak çalışanlara anket uygulanıp belirlenmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle iş tanımı içerisinde biyosidal uygulamaları bulunan belediye çalışanlarının mesleki riskler konularındaki bilinç düzeyi ve davranış kalıpları belirlenmiş, derlenen bu verilerden hareketle, çalışanların sahip olmaları gereken bilgi birikimi için somut önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmayla elde edilen sonuçların, biyosidal ürünlerini kullanırken daha güvenli uygulamaların teşvik edilmesi, dolayısıyla sistematik bir sürecin işletilmesi amacıyla kullanılması amaçlanmıştır. Sonuçlara göre; 151 adet biyosidal uygulayıcı personelin %97,4'ü, günde en az 6 saat uygulama yapmıştır. Diğer yandan, en fazla 5 saat çalışan ve dolayısıyla maruziyet süresi en az olan çalışanların oranı, %2,6'dır. Çalışanların %24,1'i günlük olarak kesintisiz 1 saat ilaçlama yaptığını bildirirken, günde 3 saat aralıksız biyosidal uygulaması yaptığını ifade eden çalışanların oranı %34,5'tir. Biyosidal uygulamalarında görevli çalışanların çok büyük bir bölümünün (%97,4) her gün ilaçlama faaliyetinde bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the entry into force of the OHS Law No. 6331 in 2012, a new era has begun for all stakeholders, regardless of the public and private sector, except for some exceptional institutions. In this context; Determination of the relationship between the hazard load of workplaces, risks related to hazards, inconveniences in the workplace, work accidents and occupational diseases draw attention as basic approaches. Evaluation of“chemical risk factors”, one of the classified hazard groups, in the workplace is very important because of the serious consequences of chemical exposure. In relation to this situation, biocidal (non-agricultural pesticide) applications in different areas, which are one of the important responsibilities of municipalities, and the health and safety of employees are one of the important topics that need to be addressed. It has been demonstrated by many scientific studies by researchers on the subject that practitioners face many health problems related to pesticide exposure and active substance type and exposure intensity. When the risk assessment reports prepared for biocidal applications are examined, it is observed that there are different evaluations especially on the defined hazards. It is very important to prepare a comprehensive and complete hazard checklist in areas where non-compliance with dangerous situations and behaviors such as biocidal applications may be high, in terms of improving the health conditions of the employees and the society. In this context, the main purpose of the thesis; It is the re-evaluation and regulation of the biocidal application process with recommendations that can be transferred to the field in terms of occupational health and safety. For this purpose, the current situation was determined by applying a questionnaire to the employees. Within the scope of the study, first of all, the awareness level and behavior patterns of the municipal employees who have biocidal applications in their job descriptions were determined, and concrete suggestions were made for the knowledge that the employees should have based on these compiled data. It is aimed to use the results obtained in this study to encourage safer practices when using biocidal products, and therefore to operate a systematic process. According to the results; 97.4% of the 151 biocidal application personnel applied at least 6 hours a day. On the other hand, no more than 5 hours.The rate of employees who are employed and therefore have the least exposure time is 2.6%. While 24.1% of the employees reported that they sprayed for 1 hour uninterruptedly on a daily basis, 34.5% of the employees stated that they applied biocidal for 3 hours a day. It has been determined that a great majority (97.4%) of the employees working in biocidal applications carry out spraying activities every day.