Tarihî romanda gerçeklik: Gilbert Sinoué'nin 'L'égyptienne' ve 'La Fille du Nil' başlıklı tarihî romanlarında kurgu-gerçeklik ilişkileri
Reality in the historical novel: Fiction-reality relations in Gilbert Sinoué's historical novels entitled 'L'égyptienne' and 'La Fille du Nil'
- Tez No: 685630
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Fransız Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kurgu-Gerçeklik, Tarih-Roman, Karşıtlık-Uyum, Duygu, Algı, Fiction-Reality, History-Novel, Opposition-Harmony, Feeling
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı,“kurgu-gerçek”,“tarih-roman”gibi olguların;“kurmaca gerçeklik”ve“zıtlıkların uyumu”gibi kavramların somut bir yansıması olarak ortaya çıkan tarih konulu romanlara ilişkin ileri sürülen teorik bilgilerin bir araya getirilmesini sağlamaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise, bu roman türünün alt biçimleri arasında yer alan“tarihî roman”özelinde hem biçimsel hem de içeriksel yönü bulunan uygulamalı bir edebî inceleme örneği ortaya koymaktır. Bu bağlamda çalışma boyunca gerek bölümler içinde gerekse bölümler arasında“genelden özele”ilerleyen tümdengelim yöntemi uygulanmıştır. Buna göre roman türünden onun alt türü olan tarih içerikli romanlara; tarih içerikli romanlardan onun alt biçimini temsil eden ve aynı zamanda uygulamalı bölümlerinin çıkış noktası niteliğindeki tarihî romana doğru ilerleyen bir süreç takip edilmiştir. Romanla başlayıp tarihî romanla son bulan bu süreci somutlaştırmak amacıyla, Gilbert Sinoué'nin L'Égyptienne (1991) ve La fille du Nil (1993) başlıklı tarihî romanları inceleme konusu olarak belirlenmiştir. Teori aşamasını temsil eden birinci bölümün ardından, uygulamalı bölümlerin ilk basamağını oluşturan kurgusal-biçimsel inceleme aşamasında, öncelikle Gilbert Sinoué'nin yaşamından, eserlerinden ve tarihî roman anlayışından bahsedilmiştir. Ardından, söz konusu tarihî romanlarda kişi, zaman, uzam, olay örgüsü şeklinde sıralanabilecek anlatı unsurlarının kullanımına yönelik bir inceleme yapılmıştır. Bunun yanında uygulamalı bölümlerin ikinci ve son basamağı olan içerik incelemesinde, ilgili romanlarda karşıtlıklar temelinde öne çıkan ve tıpkı yaşamın kendisi gibi“zıtlıkların uyumu”nu yansıtan ana temalar üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The first objective of this study is to bring together theoretical informations on history novels that have emerged as a concrete reflection of phenomena or concepts such as“fiction-reality”,“history-novel”,“fictional reality”and“harmony of opposites”. The second objective is to present an example of applied literary study based on formal and contextual analysis intended for the“historical novel”, one of the sub-forms of this genre. In this context, throughout this study, we adopted the deductive method which takes“the general”as a starting point and gradually arrives at the“specific”. Within this method, we emphasized at first novel genre, then the novels relating to history and finally the historical novel which represents a sub-form of these novels and also constitutes the corpus of the chapters of the thesis. In order to concretize this process which starts from the novel and ends up in the historical novel, we chose two historical novels of Gilbert Sinoué entitled The Egyptian (L'Égyptienne,1991) and The daughter of the Nile river (La fille du Nil, 1993). After the theoretical stage examined in the first part, we mentioned, before passing to the analytical study, the life, works and the historical novel conception of Gilbert Sinoué. Then, we analysed the narrative elements in mentioned historical novels, the character, the time, the space, the plot. Furthermore, in the contextual analysis stage, we focused on the main themes that predominate in the aforementioned novels and reflect“the harmony of opposites”, just like life itself.