Trakya Bölgesi pyraloidea (Lepidoptera: Pyralidae, Crambidae) türlerinin taksonomik ve faunistik yönden araştırılması
Taksonomic and faunistic research on the species of pyraloidea (Lepidoptera: Pyralidae, Crambidae) of Turkish thrace
  1. Tez No: 687443
  2. Yazar: HİLAL TEKTEN MAVUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL OKYAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Trakya Bölgesi Pyraloidea (Pyralidae, Crambidae) faunasını belirlemek üzere 2014-2015 yıllarında yapılan bu çalışmada, araştırma alanını karakterize eden 126 lokaliteden materyal toplanmıştır. Bu araştırma ile Pyralidae'ye ait 19 cins ve 30 tür; Crambidae familyasından ise 36 cins 56 tür olmak üzere toplam 86 tür saptanabilmiştir. Pyralidae familyasına ait 9 tür (Acrobasis marmorea, A. tumidana, Dioryctria simplicella, Euzophera pinguis, Oxybia transversella, Phycitodes inquinatella, Psorosa dahliella, Hypsopygia incarnatalis, Stemmatophora combustalis) Trakya bölgesi için ilk kayıtlardır. Crambidae familyasına ait 2 tür (Agriphila selasella, Metasia corsicalis) Türkiye Crambidae faunası için, 27 tür ise (Elophila nymphaeata, Parapoynx stratiotata, Agriphila tristella, Ancylolomia palpella, Chilo luteellus, C. phragmitella, Chrysocrambus linetella, Metacrambus carectellus, Xanthocrambus saxonellus, Evergestis aenealis, Anania coronata, A. hortulata, Paracorsia repandalis, Paratalanta hyalinalis, Psammotis pulveralis, Pyrausta ostrinalis, P. virginalis, Sitochroa palealis, S. verticalis, Eudonia angustea, E. mercurella, Mecyna trinalis, Metasia carnealis, M. ophialis, M. rosealis, Pleuroptya balteata, Udea languidalis) Trakya bölgesi için ilk kayıtlardır. Araştırma bölgesinde tespit edilen Ostrinia nubilalis, Plodia interpunctella, Chilo luteellus, Chilo phragmitella ve Scirpophaga praelata türlerin zirai öneme sahip zararlı türler olduğu tespit edilmiştir. Ancak bu türlerin populasyon yoğunlukları göz önüne alındığında zirai açıdan büyük zararlara neden olmayacakları belirlenmiştir. Aporodes floralis 18 farklı habitatta saptanmıştır ve ekolojik toleransı en yüksek tür olduğu tespit edilmiştir. Sadece tek habitata özgü tespit edilen ve habitat tercihleri açısından sınırlı olan tür sayısı 7'dir. Bu türler Agriphila selasella, Ephelis cruentalis, Anania coronata, Paracorsia repandalis, Pyrausta ostrinalis, Eudonia angustea ve Eudonia mercurella'dır. Bu araştırma ile, tespit edilen Acrobasis obliqua, Homoeosoma nebulella, Myelois circumvoluta, Plodia interpunctella, Synaphe punctalis, Dolicharthria punctalis türlerinin Trakya bölgesinde en son tespit edilme zamanının yaklaşık 90 yıl öncesi olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Trakya bölgesi için 38, Türkiye için de iki yeni tür kaydı verilmiştir. Böylece Türkiye Pyraloidea tür sayısı 694'den 696'ya, Trakya bölgesindeki tür sayısı ise 120'den 158'e ulaşmıştır. Türkiye Pyraloidea faunasının tür zenginliğine katkıda bulunulmuş ve türlerin coğrafi dağılımı genişletilmiştir. Yıl : 2021 Sayfa Sayısı : 214 Anahtar Kelimeler: Trakya Bölgesi, Pyralidae, Crambidae, Taksonomi, Fauna.
Özet (Çeviri)
This study was employed to determine the Pyraloidea (Pyralidae, Crambidae) fauna of Turkish Thrace between 2014 and 2015 years. In this aim, the insect specimens were collected from 126 sampling sites which had characteristics for the research area. A total of 86 species those were; 19 genera and 30 species belonging to Pyralidae, and 36 genera and 56 species belonging to Crambidae. were identified during the course of the study. Nine species belonging to the Pyralidae family (Acrobasis marmorea, A. tumidana, Dioryctria simplicella, Euzophera pinguis, Oxybia transversella, Phycitodes inquinatella, Psorosa dahliella, Hypsopygia incarnatalis, Stemmatophora combustalis) were the first records for the Thrace region. Among these species, two of them (Agriphila selasella, Metasia corsicalis) were new records for Turkish Crambidae fauna, and 27 of them (Elophila nymphaeata, Parapoynx stratiotata, Agriphila tristella, Ancylolomia palpella, Chilo luteellus, C. phragmitella, Chrysocrambus linetella, Metacrambus carectellus, Xanthocrambus saxonellus, Evergestis aenealis, Anania coronata, A. hortulata, Paracorsia repandalis, Paratalanta hyalinalis, Psammotis pulveralis, Pyrausta ostrinalis, P. virginalis, Sitochroa palealis, S. verticalis, Eudonia angustea, E. mercurella, Mecyna trinalis, Metasia carnealis, M. ophialis, M. rosealis, Pleuroptya balteata, Udea languidalis) were new records for the Turkish Thracian region. It was determined that the species; Ostrinia nubilalis, Plodia interpunctella, Chilo luteellus, Chilo phragmitella and Scirpophaga praelata detected in the study area were harmful species for agriculture and therefore had economic importance. However, it may be considered that that they may not cause significant damage in the area due to low population density. Aporodes floralis was observed in 18 different type of habitats and thus, had the highest ecological tolerance. Moreover, the number of species that observed in a unique habitat with a limited habitat preferences was seven. Those were namely; Agriphila selasella, Ephelis cruentalis, Anania coronata, Paracorsia repandalis, Pyrausta ostrinalis, Eudonia angustea and Eudonia mercurella. Interestingly, it was found that previous observations of the species Acrobasis obliqua, Homoeosoma nebulella, Myelois circumvoluta, Plodia interpunctella, Synaphe punctalis, Dolicharthria punctalis in the Turkish Thrace region were about 90 years ago. As a result of this study, 38 new species for the Thrace region and two species for Turkey are new records. Thus, the number of Pyraloidea species in Turkey increased from 694 to 696, and the number of species in the Thrace region increased from 120 to 158. Finally, this study contributed the species richness regarding the number of the Turkish Pyraloidea and also the expanded geographical distribution map of the species was derived. Year : 2021 Number of Pages : 214 Keywords : Turkish Thrace, Pyralidae, Crambidae, Taxonomy, Fauna.