Yerel gazetecilerin sosyal medya kullanımı: Eskişehir ili örneği üzerine bir inceleme
Social media use by local journalists: A review on the case of Eskişehir province
  1. Tez No: 687574
  2. Yazar: OLKAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, yerel gazetecilik, sosyal medya, gazeteci, haber kaynağı, Communication, local journalism, social media, journalist, news reporter
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte birçok meslekte değişim meydana gelmiştir. İletişim ve haberleşmenin en büyük taşıyıcılarından bir tanesi olan gazetecilik mesleği de dijitalleşme ile birlikte bir dönüşüm içerisine girerek gelenekselden ayrılmaya başlamıştır. Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte sosyal medyanın tüm dünyada kullanılması gazetecilik mesleğinin de bu alanda varlık göstermesine sebebiyet vermiştir. Gazeteciliğin sosyal medya ile birleşmesi sonrası sosyal medya gazeteciliği kavramı ortaya çıkmıştır. Gazeteciler sosyal medya araçlarını hem haber paylaşımı için hem de kaynak olarak kullanmaktadırlar. Bununla birlikte de birçok etik sorun ortaya çıkmaktadır. Yerel gazetecilerin sosyal medya kullanımlarının tespit edilmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çerçevede sosyal medyanın gazetecileri nasıl etkilediği çalışmanın temel problemi olarak sabitlenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle teorik düzlemde sosyal medya, özellikleri ve araçları ile geleneksel gazetecilikle arasındaki fark çerçevelenmiş daha sonra ise yerel gazeteciliğin sosyal medya ile ilişkisinin bir tespiti amaçlanmıştır. Saha düzleminde ise Eskişehir ilindeki gazetecilerin sosyal medyayı hangi amaçla kullandıkları sorgulanmıştır. Gazetecilerin sosyal medyayı ne sıklıkla ve hangi amaçla kullandıklarının doğrudan birinci ağızdan elde edilen bulgular ile anlamlandırmak amacıyla durum çalışmasına başvurulmuştur. Gözlem ve yarı-yapılandırılmış görüşme veri toplama tekniklerinin kullanıldığı araştırma, soruların amaçlı örnekleme ile kartopu örnekleme tekniğiyle seçilen 18 katılımcı tarafından yanıtlanması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak katılımcıların sosyal medyayı haber paylaşım aracı olarak ve haber kaynağı olarak kullandığı ortaya çıkmıştır. Ancak sosyal medyayı aktif olarak kullanan katılımcıların sosyal medyaya güvenmedikleri tespit edilmiştir. Bununla birlikte yerel gazeteciliğin sosyal medya ile birlikte ileride varlığını sürdürebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of communication technologies, changes have occurred in many professions. The journalism profession, which is one of the biggest carriers of communication, has started to separate from the traditional by entering into a transformation process with technological developments, the using of social media all over the world, causes to show a presence of journalism. After the merge of social media and journalism, social media journalism has showed up. Journalists, use social media tools both for publishing news and as a sources. with this, many ethical problems have occurred. the subject of this study is Identifying the use of social media by local journalists. In this frame, the main problem is fixed as how social media affects journalists. In this direction, the difference between social media, its features and tools in the theoretical plane was framed and then the relationship of local journalism with social media was aimed decisively. And it was questioned for which purpose journalists in Eskisehir province use social media. It was applied to situation study In order to make sense with indications obtained from first mouth, how often and for which purpose journalists use the social media. The research, which used observation and semi-structured interview data collection techniques, Was carried out by 18 participants who are chosen with purposive illustration and snowball illustration techniques, for answering the questions. As a result, it has appeared participants that use social media as a tool of News publishing and source of News. However, it was detected that the participants who are using social media actively, don't trust the social media. With this, it is concluded that the local journalism can Show a presence with social media in the future.