Türk kültürüne ait yiyecek görsel veri tabanının oluşturulması ve sporcu tepkilerinin değerlendirilmesi
Constructing the Turkish food image database and evaluation of athlete responses
  1. Tez No: 688187
  2. Yazar: MERVE ASLIHAN YÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA BEREKET YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel veri seti, yemek fotoğrafları, besin algısı, sporcu beslenmesi, sporcu besin seçimi, Image set, food pictures, food perception, sports nutrition, athletes food choices
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Amaç: Çalışmadaki temel amaç, Türk yemek kültürüne ait bir yiyecek görsel veri setinin oluşturulması ve bu görsellerin sporcu bireyler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntem: Standartlaştırılmış ve 4944x3296 piksel yüksek kaliteli fotoğraflar çekilmiştir. Fotoğraflar jüri tarafından değerlendirilmiş ve görsellerin Kapsam Geçerlilik Ölçütü (KGÖ) ve Kapsam Geçerlilik İndeksi (KGİ) değerleri hesaplanmıştır. Seçilen görsellere ait mekânsal özellikler ve karmaşıklık değerleri hesaplanmıştır. Katılımcılar tarafından görsellerin tanınırlığı, valans, uyarıcılık, algılanan sağlık derecesi ve yeme isteği ölçümleri t-testi ile değerlendirilmiştir. Ek olarak açlık, susuzluk durumunun etkisi Pearson korelasyon analizi ve cinsiyetin ortaya çıkarabileceği farklılıklar t-testi ile ölçülmüştür. Bulgular: KGÖ değeri 0,75 olarak hesaplanmıştır. KGÖKGÖ görsellerin kapsam geçerliliğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Elemeler sonucunda 97 fotoğraftan oluşan bir set elde edilmiştir. Sonuç: Görsellerin katılımcılar tarafından değerlendirilmesinde sporcuların tatlılar ve etli ana yemekler gruplarındaki yiyecekler için daha yüksek valans, uyarıcılık ve yeme isteği değerlerine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the thesis is to create a food image data set of Turkish cuisine and to evaluate the effect of these images on athletes. Material and methods: High-quality photographs are taken by standardized photography protocol. The photographs were evaluated by the jury and the Content Validity Criterion (CGC) and Content Validity Index (CGI) values of the images were calculated. Detailed metadata of the photographs are also presented. Recognition of the images, valence, arousal, perceived healthiness, and desire to eat ratings were evaluated by the participants with the t-test. In addition, the effect of hunger and thirst status was measured by Pearson correlation analysis. In addition, differences that could be revealed by gender were measured with the t-test. Results: CGC value was calculated as 0.75. Images with KGRSCGI shows that the content validity of the images is statistically significant. As a result of the eliminations, a set consisting of 97 photographs was obtained. Conclusion: In the evaluation of the visuals by the participants, it was concluded that the athletes had higher valence, arousal, and desire to eat for the foods in the desserts, and meat main dishes groups.