Tevhîde Hanım Divanı'nın tahlili
The analysis of Tevhîde Hanım's Divan
- Tez No: 688778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Edebiyatı, Tevhîde Hanım, Divan, Tahlil, Divan Literature, Tevhîde Hanım, Divan, Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
On dokuzuncu yüzyıl, her alanda olduğu gibi edebiyatta da büyük kırılmaların olduğu bir yüzyıl olmuştur. Nispeten batılı anlayışın hakim olduğu bu asırda, klasik şiir de varlığını sürdürmüştür. Çalışmada on dokuzuncu yüzyıl kadın şairlerinden Tevhîde Hanım'ın Divanı tahlil edildi. Divanın tahlili yapılmadan önce divanın tamamı okundu, tarandı ve fişleme yöntemi kullanılarak yüzlerce kavrama ulaşıldı. Bulunan kavramlar daha önce bu konuda yapılmış makaleler, tezler ve çeşitli kaynakların da dikkate alınmasıyla tasnif edildi. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Tevhîde Hanım'ın hayatı, edebi yönü ve eseri tanıtıldı. Tahlil bölümünde Din-Tasavvuf, Cemiyet, İnsan ve Tabiat başlıkları detaylı olarak incelendi. Bu ana başlıklar da kendi içinde alt başlıklara bölünerek şairin kavram dünyası tespit edilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The nineteenth century has been a century of great breaks in literature, as in every other field. In this century, when a relatively western understanding was dominant, classical poetry also continued to exist. In this study, the Divan of Tevhîde Hanım, one of the nineteenth century female poets, was analyzed. Before the divan was analyzed, the whole divan was read, scanned and hundreds of concepts were reached by using the filing method. The concepts found were classified by taking into consideration the articles,theses and various sources on this subject. The study consists of five main parts. In the first chapter, Tevhîde Hanım's life,literary direction and work were ıntroduced. İn the analysis section, yhe titles of Religion- Sufism, Society, Human and Nature were examined in detail. These main titles were also divided into sub-titles and the poet's conceptual world was tried to be determined.