Larinks kanserinde ox40, ox40l gen varyantlarının ve sox40l düzeylerinin araştırılması
Investigation of ox40, ox40l gene variants and sox40l levels in larynx cancer
- Tez No: 688983
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Larinks Kanseri, OX40, OX40L, T Hücrelerinin Aktivasyonu, SNP, Larynx Cancer, OX40, OX40L, Activation of T Cells, SNP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tümör mikro çevresi, sürekli tümör oluşumunu, metastazı ve tümör yaşayabilitesini kolaylaştırmak için bazı moleküler süreçleri“yenileme, hızlandırma veya değiştirmeye yönelik evrimleşir”. Bu süreci yöneten mekanizmaların başında immünmodülatörler gelmektedir. İmmünomodülatörler,“T hücre yanıtını arttıran aktivatör veya azaltan inhibitör moleküller”arasındaki iletişimle gerçekleşmektedir. Son yıllarda tümöre karşı immün yanıtın geliştirilmesi için inhibitör etkinin blokasyonu gibi aktivatör etkinin arttırılmasına yönelik çalışmalar da yapılmaktadır. Bu çalışmalar literatüre değerli bilgiler katmış ancak, immün sistemin aktivasyonuna bağlı olarak, tümörün gerilemesine dair elde edilen sonuçlarda tüm kanser hastalarında ne yazık ki aynı olumlu yanıt gözlenememiştir. İmmünoterapi duyarlılığının ve bu mekanizmayı etkileyen moleküllerin ekspresyonlarının kanser türleri arasındaki farklılaşmasının yanı sıra bireyler arasında da değiştiği bildirilmiştir. Bu değişikliğin altında yatan mekanizmaların anlaşılmasının ve aydınlatılmasının bu duruma bir çözüm olabileceği düşünülmektedir. Genlerin ekspresyon seviyelerini etkilediği bilinen mekanizmalardan biri olan tek nükleotit polmorfizmlerinin (SNPs) immün kontrol noktaları üzerindeki etkilerinin araştırılması, güvenilir immünoterapi biyobelirteçlerin tanımlanmasında kritik öneme sahiptir. Tüm bu bilgiler ışığında, çalışmamızda“larinks kanserli hastalarda T hücrelerinin aktifleşmesi, farklılaşması, çoğalmasında”rol oynayan ve bazı immün sistem regülasyonunda etkili olduğu bilinen sitokinlerin salınımını düzenleyen OX40 (rs17568) ve OX40L (rs3850641) genleri üzerindeki bazı polimorfizlerin araştırılmasını hedeflemekteyiz. Ayrıca ilgili SNP'lerin T hücrelerinin proliferatif tepkilerini arttırdığı bilinen çözünebilir OX40L düzeyine olan etkisi incelenecektir. Elde edilen tüm verilerin hastalığın risk ve progresyonunda önem taşıyan klinik bilgiler ile olası korelasyonlarının saptanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The tumor microenvironment evolves to renew, accelerate, or alter some of their molecular processes to facilitate continuous tumor formation, metastasis, and tumor viability. Immunomodulators are the leading mechanisms that govern this evolutionary process. Immunomodulators occur through communication between activator or inhibitor molecules that increase T cell response. In recent years, studies have been carried out to increase the activator effect such as blocking the inhibitory effect in order to improve the immune response against the tumor. It has been reported that the sensitivity of immunotherapy and the expression of molecules affecting this mechanism vary between cancer types as well as between individuals. It is thought that understanding and elucidating the mechanisms underlying this change may be a solution to this situation. Identifying reliable immunotherapy biomarkers is critical to investigating the effects of single nucleotide polmorphisms (SNPs), one of the mechanisms known to affect the expression levels of genes, on immune control points. In the light of all this information, we aim to investigate some polymorphisms on the OX40 (rs17568) and OX40L (rs3850641) genes, which affect the activation, differentiation, proliferation of T cells and the release of cytokines known to be involved in some immune regulation in patients with laryngeal cancer. In addition, its effect on soluble OX40L level, which is known to increase proliferative responses of T cells, will be examined. It was aimed to determine possible correlations of all data obtained with clinical information that is important in the risk and progression of the disease.