Uluslararası ilişkilere etkisi açısından yurttaş gazeteciliği
Citizen journalism in terms of its impact on international relationns
- Tez No: 689564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİF PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yurttaş Gazetecilik, Demokrasi, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Citizen Journalism, Democracy, Economy, International Relations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Yurttaş gazeteciliğinin ortaya çıkışına etki eden nedenler arasında; geleneksel medyanın kitle okuyucusunun azalmasına neden olan sorunları gidermek için çözüm arayışlarını ön plana çıkarmaya çalışan ekonomik gereklilik, basının küresel pazarlar çıkarlarına uyum sağlayan koşullarla biçimlenirken gazetecilik fırsatları yurttaş gazeteciliği adı altında yeni alternatifler sunmasıdır. İkinci yaklaşım ise siyasi ve etkileşimle ortaya çıkan nedenlerden kaynaklı sosyal ve siyasi faktörleri öne çıkarmaktadır. Yurttaş gazeteciliği ilk olarak Amerikan demokrasisinde krize çözüm aramaları sırasında bir alternatif gazete uygulaması olarak ortaya çıkar. Basının içinde bulunan sorunlara çözüm arayışında ekonomik endişeler sosyal ve siyasi sorunlar çakışsa da temel olarak ekonomik kaygılar esas olarak seçilmiştir. 1990'lı yıllarda ABD'de ortaya çıkan yurttaş gazeteciliği öngörüldüğü gibi zamanın demokrasisini geliştirecek radikal bir yenilik olmaktan çok haber medyasının ekonomik sorunlarına çözüm bulabilmek için mevcut medya sistemi içinde kalarak şartları düzeltme girişimi olarak değerlendirilmektedir. Yurttaş gazeteciliği konusunda ister amacı olsun, ister yerine getirilmesindeki performans, isterse demokrasi kurumlarının uygulamasının doğası ya da toplumlara etkisi olsun ciddi tartışmalar söz konusudur. Yurttaş gazeteciliğinin çok ciddi savunanları vardır. Yurttaş gazeteciliği insanların kamusal alanlara dahil edilebilmeleri için farklı yolları denemeleri ve nelerin başarılı olduğunu da bu deneyimlerin içinde öğrenmeleri olarak belirmiştir. Yurttaş gazeteciliğinin amacı yurttaşların problemlerinin tıkanması, çözüm bulunamaması ve yabancılaşma sorunlarının üstesinden gelebilmek için onları çözüm sürecine katılıma teşvik edecek imkanları yaratmak için sunulur. Uluslararası ilişkiler olarak ele alındığında yurttaş gazetecilik kodlamaları, devletlerin hukuksal ve akademik bir çok tartışma konusu olmuş, bazı görüşe göre şeffaflık ideal toplum beklentisinde demokrasiyi güçlendirir diyerek yurttaş gazeteciliğin önemini büyütmüştür. Yurttaş gazeteciliğin devreye girdiği andan beri, güçlü ve sağlıklı, şeffaflığı yansıtabilen bir ayna görevi gördüğü düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Among the reasons affecting the emergence of citizen journalism; The economic necessity that tries to highlight the search for solutions to solve the problems that cause the decline of the mass readers of the traditional media, while the pres is shaped by the conditions that adapt to the interest of the global markets, journalism opportunities offer new alternatives under the name of citizen journalism. The second approach highlights social and political factors stemming from political and interaction-related causes. Citizen journalism first emerges as an alternative newspaper pradtice during the searc for solutions to the crisis in Amerrican democracy. While economic concerns coincide with social and political problems in the search for solutions to the problems in the pres, mainly economic concerns have been chosen at the basis. Citizen journalism, wich emerged in the USA in the 1990s, is considered as an attempt to correct the conditions by staying within the existing media system in order to find solutions to the economic problems of the news media rather than being a radical innovation that will improve the democracy of the time. There are serious debates on citizen journalism, be it its purpose, the performance in its implementation, the nature of the pratice of democratic institutions or its impact on societies There are serious advocates of citizen journalism. Citizen journalism has emerged as people trying different ways to be included in public spaces and learning what is successful in these experiences. The purpose of citizen journalism is presented to create opportunities to encourage citizens to participate in the resolution process in order to overcome problems of obstruction, lack of solution and alienation. Considered as international relations, citizen journalism codes have been the subject of many legal and academic discussions of the states, according to some opinion, transparency strengthens democracy in the expectation of an ideal society, thus increasing, the importance of citizen journalism. Since the moment citizen journalism came into play, it is thougt to have of citizen journalism. Since the moment citizen journalism came into play, it is thought to have served as a strong and healthy miror capble of reflecting transparency.