Tavşanda femur başı osteonekroz modelinde tadalafilin koruyucu etkisinin incelenmesi
Effects of prophylactic tadalafil use in a rabbit model of femoral head osteonecrosis
  1. Tez No: 689982
  2. Yazar: EMRE ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SALDUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: steroid ilişkili osteonekroz, profilaksi, tavşan osteonekroz modeli, lipopolisakkarid, vasküler endotelyal büyüme faktörü, fosfodiesteraz inhibitörleri, tadalafil
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş: Çocuk ve genç erişkin hastalarda, yüksek doz steroid tedavisi gerektiren çocukluk çağı maligniteleri veya romatolojik hastalıklar sonrası gelişen femur başı osteonekrozu ciddi bir problem teşkil etmektedir. Literatürde bu hasta grubu için geçerliliği kanıtlanmış bir profilaksi bulunmamaktadır. Fosfodiesteraz inhibitörleri, etki mekanizmaları sebebiyle profilaksi ve tedavide kullanım potansiyeline sahiptirler. Biz, tavşanlarda yüksek doz kortikosteroid ve lipopolisakkarid kullanarak oluşturduğumuz osteonekroz modelinde, profilaktik tadalafil kullanımının etkilerini radyolojik, histopatolojik ve moleküler biyolojik yöntemlerle incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 24 adet Yeni Zellanda tavşanı üç gruba ayrıldı. 8 tanesi kontrol grubu (G0) yapılarak herhangi bir işlem yapılmadı. Birinci gruptaki (G1) tavşanlara 0.1 mg/kg E.coli lipopolisakkaridi (LPS) intravenöz olarak verildi. Ardından aynı gün başlamak üzere, üç gün üst üste 40 mg/kg metilprednizolon sodyum süksinat (MP) intramüsküler (IM) olarak uygulandı. İkinci gruptaki (G2) tavşanlara önce on gün boyunca 5 mg/kg tadalafil oral olarak verildi. Tadalafil tedavisinin sekizinci gününde bu gruptaki tavşanlara da G1'deki tavşanlar gibi 0.1 mg/kg LPS verildikten sonra aynı gün başlamak üzere üç gün boyunca günlük 40 mg/kg IM MP uygulaması yapıldı. Son MP uygulamasından üç hafta sonra tüm hayvanlar sakrifiye edildi. Manyetik rezonans görüntüleme (MR) yapıldıktan sonra femurlar çıkartılıp, femur başlarının yarısında VEGF ekspresyonu çalışıldı. Kalan kısımlarda osteonekroz açısından histopatolojik inceleme yapıldı. Bulgular: G1'de 8 tavşanın 16 kalçasından 15'inde (%93) nekroz görüldü. Buna karşılık G2'de 6 tavşanın 12 kalçasından 8'inde (%67) nekroz görüldü (p>0.05). G2 grubunda VEGF protein ekspresyon seviyelerinin kontrol ve G1 grubuna göre anlamlı bir şekilde yükseldiği görüldü (sırasıyla p0.05). Çıkarımlar: Lipopolisakkarid ve kortikosteroid kombinasyonu ile tavşanlarda çok yüksek oranda osteonekroz oluşturulabilmiştir. Profilaktik olarak verilen tadalafil bu modelde osteonekroz oranını anlamlı olarak azaltmamıştır. Buna karşılık, tadalafilin, steroid ve lipopolisakkarit etkisinden bağımsız olarak femur başında VEGF ekspresyonunu arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Femoral head osteonecrosis secondary to high dose steroid use for childhood malignancies or rheumatological diseases in the pediatric and adolescent population is a serious problem. Currently, there are no evidence-based prophylactic methods in the literature for these patients. Phosphodiesterase inhibitors have the potential to be used in prophylaxis and treatment due to their mechanism of action. We aimed to assess the radiological, histopathological, and molecular biologic effects of prophylactic tadalafil use in a rabbit femoral osteonecrosis model using high dose corticosteroids and lipopolysaccharide. Material and method: 24 New Zealand rabbits were divided into three equal groups. 8 were designated as the control group (G0) and no further intervention was made. Rabbits in group 1 (G1) received 0.1 mg/kg E. coli lipopolysaccharide (LPS) intravenously. Then starting on the same day, 40 mg/kg methylprednisolone sodium succinate (MP) was given intramuscularly (IM) for three days consecutively. Rabbits in group 2 (G2) were given 5 mg/kg tadalafil orally for ten consecutive days. Starting on the eighth day, 0.1 mg/kg LPS was given followed by three days of 40 mg/kg MP injections as in rabbits in G1. All animals were sacrificed 3 weeks after the final MP injection. Magnetic resonance imaging (MRI) was performed and bilateral femora were harvested. Halves of the femoral heads were saved for VEGF examination with Western blot analysis. The remaining parts were examined histopathologically for the presence of osteonecrosis. Results: In G1, 15 out of 16 hips (93%) of 8 rabbits had osteonecrosis compared to 8 out of 12 hips (67%) of 6 rabbits in G2 (p>0.05).