Sakin şehirde yaşayan halkın turizm algısının belirlenmesi Eğirdir/Isparta örneği
Determining the tourism perception of the people living in a slow city: the case of Eğirdir/Isparta
  1. Tez No: 690824
  2. Yazar: NURSABAH BAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sakin Şehir, Turizm Algısı, Yerel Halk, Eğirdir, Slow City, Tourism Perception, Local People, Eğirdir
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sakin Hareket kavramı, sanayi devriminin neden olduğu küreselleşme olgusu ile tek tipleşen, doğal, kültürel ve tarihi değerlerini yitiren, sürdürülebilirliği azalan şehirlere ve modern şehir olgusuna karşı alternatif olarak geliştirilen bir kavramdır. Sakin hareket kavramı 1986 yılında İtalya'da Carlo Petrini ve arkadaşları tarafından ortaya çıkmıştır. Sakin Şehir Hareketi, 1999 yılında Paulo Saturnini'nin önderliğinde, dünya çapında son yıllarda büyük ilgi gören Sakin Hareket kavramından esinlenilerek ortaya çıkmıştır. Sakin Şehir hareketinin amacı, şehirlerin ve yerel halkın yaşam kalitelerini artırmaktır. Eğirdir ilçesi, diğer şehirlere göre farklılığını, tanınırlığını ve ilçenin yaşam kalitesini artırmak için ayrıca, tarihi İpek Yolu ve St. Paul Yolu üzerinde bulunması, doğal güzellikleri ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkararak turistlerin ilgisini çekmek için Sakin Şehir Birliği'ne üye olmuştur. Bu araştırma, Eğirdir ilçesinin Sakin Şehir Hareketi'ne katılmasının ardından, ilçede yaşayan yerel halkın Sakin Şehir kavramından nasıl etkilendiklerini, bu kavram hakkında olan düşüncelerini araştırmaktadır. Araştırmada kullanılacak olan gerekli verilerin toplanması için Eğirdir'de ikamet eden halka anket çalışması uygulanmıştır. Toplamda 433 kişi ankete katılım göstermiştir. Verilerin analiz edilmesi için AMOS 22.0 ve SPSS 21.0 gibi istatistik programlarından yararlanılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları bağlamında doğrulayıcı faktör analizi (DFA), açıklayıcı faktör analizi (AFA), Cronbach Alpha yöntemleri, madde toplam korelâsyonu kullanılmıştır. Ölçek toplam puanlarının normal dağılım göstermesi ile ilçedeki turist yoğunluğunun endişe verici durumu, medeni durum ve cinsiyet değişkenleri karşılaştırılırken bağımsız iki örneklem t testi, meslek, gelir düzeyi, yaş grupları, turistin hangi ülkeden olması isteği, sektör değişkenlerinin karşılaştırılmasında ANOVA testleri kullanılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, Sakin Hareket kavramı, ikinci bölümde Sakin Şehir kavramı tanıtılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümde ise araştırmanın yöntem kısmı, konusu, amacı, evreni ve örnekleminden bahsedilmiştir. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise Isparta ili Eğirdir ilçesinde yapılan alan araştırmasına ve bulgulara yer verilmiştir. Araştırma sonucunda Eğirdir halkının Sakin Şehir algısının yüksek olduğu ancak Sakin Şehir konusunda tanım eksikliğinin ve gerçekleştirilen faaliyetlerin az olduğu gözlenmiştir. Sakin Şehir hareketine yaklaşım ve turizme etkisi arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca Sakin Şehir hareketine yaklaşım ile turizmin sosyo-kültürel etkisi ve ekonomik etkisine ilişkin algılar arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki vardır. Turizmin doğa ve çevreye etkisine ilişkin algı arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki ve son olarak Sakin Şehir hareketine yaklaşım ile genel olarak turizmin etkisine ilişkin algı arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The concept of Slow Movement has been developed as an alternative to the modern city phenomenon and cities which have standardized, lost their natural, cultural, and historical values, and declined in sustainability due to globalization caused by the Industrial Revolution. The Slow Movement was launched by Carlo Petrini and his friends in 1986 in Italy. The Slow City Movement emerged in 1999, led by Paolo Saturnini and inspired by the concept of the Slow Movement, which has attracted great attention around the world in recent years. The Slow City Movement aims to enhance the quality of life of cities and local people. Located on the historical Silk Road and St Paul's Road, the District of Eğirdir has become a member of the Cittaslow Association to improve the quality of life, recognition, and difference of the district from other cities by highlighting its natural beauties and cultural richness to attract tourists. This research investigates how the local people living in the district were affected by the concept of Slow City and their thoughts on this concept following its participation in the Slow City Movement. Data were collected through a survey responded to by 433 participants dwelling in Eğirdir. AMOS 22.0 and SPSS 21.0 statistical programs were employed for data analysis. Confirmatory factor analysis (CFA), explanatory factor analysis (EFA), Cronbach's alpha methods, and item-total correlation were performed for validity and reliability purposes of the scale. With the normal distribution of the total scores in the scale, an independent samples t-test was performed to compare the worrying situation of tourist density in the district, marital status, and gender variables. ANOVA tests were conducted to compare the profession, income level, age groups, the preference for tourists' native countries, and sector variables. This study comprises four sections. The concept of the Slow Movement was defined in the first, and the concept of Slow City was defined in the second section. The third section contains the methodology, purpose, universe, and sampling. The last section includes field study and findings in the District of Eğirdir of Isparta Province. The findings revealed that the residents of Eğirdir had a high perception of the Cittaslow, but the lack of definition and the activities performed about the Cittaslow were low. A statistically significant relationship was found between the approach to the Slow City movement and its impact on tourism. In addition, there was a positive and significant relationship between the approach to the Cittaslow movement and the perceptions of the socio-cultural and economic impacts of tourism. However, there was a negative and significant relationship between the perception of the impact of tourism on nature and the environment. Ultimately, a positive and significant relationship was observed between the approach to the Cittaslow movement and the perception of the impact of tourism in general.