Travmaya bağlı gelişen koksigodinia'lı hastalarda cerrahi tedavi sonuçlarımız
Surgical treatment results in patients with trauma-induced coccygodynia
- Tez No: 694166
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ARGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Koksigodinia, Koksalji, Koksiks eksizyonu, Koksigektomi, Coccygodynia, Coxalgia, Coccyx excision, Coccygectomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmada koksigodini tanısı konulan ve konservatif tedaviye yanıt vermeyen olgularda cerrahi olarak koksigektomi ( koksiks eksizyonu) yapılmasının tedavi üzerindeki etkinliği araştırıldı Materyal-Metod: Retrospektif olarak son 15 yıllık süreçte Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü polikliniğine başvurmuş 18-65 yaş aralığında bulunan koksigodinia tanısı almış en az 3 ay konservatif tedavi seçenekleri denenmiş olup bu tedavi seçeneklerinden fayda görmeyip koksiks eksizyonu yapılan 35 hasta dahil edildi. Hastalara, cinsiyet, yaş ,cerrahi tarihi , cerrahi öncesi denenen konservatif tedavi yöntemleri, ameliyat sonrası gelişen komplikasyon, enfeksiyon, tekrar cerrahi ihtiyacı , kontrol tarihleri içeren koksiks eksizyonu hasta takip formu dolduruldu. Daha sonra hastalara sırayla preop /postop olmak üzere ağrı ve kısıtlılık derecelerini belirlemekte kullanılanan VAS testi , Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Düzeyi, Quebec Bel Ağrısı Engellilik Düzeyi, Bel Sonuç Skoru testleri yapıldı. Bulgular: Yapılan ölçeklemelerin ve demogrofik verilerin istatistiksel analizinde hastaların 6' sı erkek (%17,1) 29'u kadındı. (%82,9) Erkek hasta grubunda ortalama yaş 41,17(±14,5) kadın hasta grubunda ortalama yaş 34,83 (±11,7) yıl, Erkek hasta grubunda ortalama BMI 27,19 (±3,08) kadın hasta grubunda ortalama BMI 26,37 (±3,74) olarak saptanmıştır. Bu hastalardan 13 kişi (%37,1) sigara kullanırken (E:5 / K:8) 22 kişi (%62,9) sigara kullanmıyordu. ( E:1 / K:21) Preop Oswestry Bel Ağrısı Engellilik Düzeyi puanı ortalama olarak 59,37 (±8,92) postop ise 22,11 (±5,67) olarak hesaplandı. Preop Bel Sonuç Skoru değerleri 33,34 (±4,79) , postop 61,40 (±3,79) olarak bulundu. Preop Quebec Bel Ağrısı Engellilik Düzeyi değerleri 29,29 (±7,25) , postop 10,46 (±4,61) bulundu. Preop VAS skorları ise 82,74 (±6,77) mm iken postop 26,06 (±8,52) mm olarak hesaplandı. Demografik özelliklerden BMI'de sadece VAS skoru ile anlamlı korelasyon saptanmış olup BMI arttıkça VAS skorunda da anlamlı artış saptanmıştır.(p=0,002) Sonuç: Konservatif tedavilerden fayda görmeyen kronik koksigodinialı hastalarda cerrahi tedavinin etkin ve başarılı bir tedavi yöntemi olduğu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, The efficacy of surgical coccygectomy (coccyx excision) on the treatment was investigated patients diagnosed with coccygodynia and not responding to conservative treatment. Materials-Methods: Retrospectively, 35 patients between the ages of 18-65 who were diagnosed with coccygodynia that was applied conservative treatment options for at least 3 months but did not benefit from these treatment options and underwent coccyx excision were included consulted to the Erciyes University Faculty of Medicine Orthopedics and traumatology Department polyclinic in the last 15 years. A coccyx excision patient follow-up form was filled in, including gender, age, surgical history, conservative treatment methods tried before surgery, postoperative complications, infection, need for re-surgery, and control dates. Then, VAS test, Oswestry Low Back Pain Disability Level, Quebec Low Back Pain Disability Level, Low Back Outcome Score tests, which are used to determine the degree of pain and limitation were performed on the patients as preoperative/postoperative. Results: In the statistical analysis of the scales and demographic data, 6 of the patients (17.1%) were male and 29 were female. (82.9%) Mean age 41.17(±14.5) years in male patient group, mean age 34.83 (±11.7) years in female patient group, Mean BMI 27.19 (±3.08) in male patient group In the female patient group, the mean BMI was found to be 26.37 (±3.74). While 13 of these patients (37.1%) were smoking (M:5 / F:8), 22 (62.9%) were non-smokers. (M:1 / F:21) Preoperative Oswestry Low Back Pain Disability Level score was calculated as 59.37 (±8.92) and postoperative 22.11 (±5.67). Preoperative Low Back Outcome Score values were found to be 33.34 (±4.79) and postoperative 61.40 (±3.79). Preop Quebec Low Back Pain Disability Level values were 29.29 (±7.25) and postoperative 10.46 (±4.61). The preoperative VAS scores were 82.74 (±6.77) mm, while the postoperative 26.06 (±8.52) mm. BMI, which is one of the demographic characteristics, was only significantly correlated with the VAS score, and a significant increase was found in the VAS score as BMI increased.(p=0.002) Conclusion: We think that surgical treatment is an effective and successful treatment method in patients with chronic coccygodynia who do not benefit from conservative treatments.