Diplomasi ve konsolosluk hukukunda yargı bağışıklığı ve Türk hukuku uygulaması
Judical immunity in diplomatic and consular law and practice in Turkish law
- Tez No: 695571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCEN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Diplomatik Ayrıcalık ve Bağışıklıklar, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, hukukun üstünlüğü ve adalet, 1961 Diplomatik İlişkilere Dair Viyana Sözleşmesi, Diplomatic Privileges and Immunities, international relations, international law, justice and the rule of law, 1961 Vienna Convention on Diplomatic Relations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Diplomasi ve konsolosluk tanımı, insanlık tarihinin ilk dönemlerinden itibaren, toplumlar arasındaki ilişkilerin yürütülmesini sağlayan bir kavram olmuştur. Bu bağlamda diplomasi kuralları, esasen diplomatik ayrıcalık ve bağışıklıklar çevresinde kurgulanmıştır. Bu bağışıklıklardan en önemlisi olan yargı bağışıklığı misyon üyelerinin görev süreleri boyunca büyük ehemmiyet taşımaktadır. Yargı bağışıklığının nedenleri farklı teorilere dayandırılsa da günümüzde temel olarak diplomatik ve konsolosluk temsilcilerinin yabancı bir ülkedeki görevini gereği gibi ve güven içerisinde her türlü müdahale ve baskıdan uzak bir biçimde yerine getirebilmesi amacına yönelen işlevsellik teorisi ile açıklanmaktadır. Ayrıca, her ne kadar payı az da olsa, bu teoriye ek olarak yabancı ülkede devletini ve halkını temsil etme olgusuna dayanan temsil teorisinin de bu ayrıcalık ve bağışıklıkların tanınmasında ele alındığı görülmektedir. Gerçekten de esas olarak devletlerini temsil ile görevli diplomatik ve konsolosluk temsilcilerinin ve ailelerinin bulundukları yabancı ülkelerde o ülke devletleri nezdinde kendi devletlerini gereği gibi temsil edebilmeleri, bu çerçevede özellikle devletlerinin ve vatandaşlarının çıkarlarını korumaları başta olmak üzere uygun bir biçimde kendilerine atfedilen tüm görevleri yerine getirebilmeleri bağışıklıklardan etkin bir biçimde yararlanmalarına bağlıdır. Bu nedenle, bağışıklıkların önemi büyüktür ve dikkatle incelenmeyi gerektirdiğinden doktrinde diğerlerinden daha fazla yer verildiği gözlenmekte olan diplomasi ve konsolosluk memurlarının yargı bağışıklığı ve Türk hukukunda uygulanması konusunu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The definition of diplomacy and consular has been a concept since the first periods of human history when the relations between societies are mentioned. In this context, diplomacy rules are essentially set up on diplomatic privilege and immunity websites. The most important of these burdens, the judiciary is of great importance throughout the mission period. Although the test of immunity to judiciary is brought up to different theories, today it is basically explained by the theory of knowledge that aims to ensure that diplomatic and consular representatives can fulfill their duties in a foreign country properly and in any intervention and remote manner. Moreover, in addition to this theory, his proposal based on the fact of representing the state and the people of the foreign state is also recognized representation of these privileges and authors. Indeed, it is essentially the foreign country in which diplomatic and consular representatives and their families are in charge of representing their state. I can show their own states duly before their states, within this framework, their ability to fulfill all the parts that can be done in a way to protect the interests of their states and citizens is effectively represented. can take advantage of a form. Therefore, we discussed the issue of judical immunity of diplomatic and consular officials and their practice in Turkish law, which seems to be more involved in doctrine than others, as immunities are of paramount importance and require careful scrutiny.