Türk halk şiiri - müzik ilişkisi üzerine teorik bir yaklaşım
A theoretical approach on the relationship between Turkish folk poetry and music
  1. Tez No: 695977
  2. Yazar: GÜLAY KABAKCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, şiir, müzik, etkileşim, halk kültürü, Art, poetry, music, interaction, folk culture
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tarihin her döneminde bütün sanat dallarının birbirlerinden etkilenmiş olduğu görülür. Bu etkileşim, disiplinler arası bir sentez niteliğinde dönüşümlere zemin oluşturarak sanatın alanını adeta sınırsızlaştırmıştır. Sanat dalları arasındaki bu etkileşim şiir ile müzik arasında da bulunmaktadır. Üstelik bu etkileşim öteki sanatlardan çok daha fazla ve kompleks bir durumdadır. Ayrı iki sanat olan şiir ve müziğin bağımsız varlıkları bir yana her biri içinde diğeriyle ilgili özellikler bulunur. Bu çalışmanın konusunu ise şiir-müzik ilişkisinin Türk halk kültüründeki durumu oluşturmaktadır. Diğer kültürlerde olduğu gibi Türk kültüründe de başlangıçtan beri şiir ile müzik daima birlikte var olmuştur. Geleneksel halk şiiri ile halk müziği bir bütünün iki görünümü durumundadır. Bu bütünün tam ortasında da gelenekli halk şairi durmaktadır. Müzisyen şair ya da ozan-aşık olarak adlandırılan bu tip, şiir-müzik ürününün oluşumunda başlıca rol sahibi olan kişidir.“Türk Halk Kültüründe Şiir-Müzik İlişkisi”adını taşıyan bu çalışma giriş niteliğindeki kuramsal açıklamalar sonrasında Türk Halk Şiiri ve Türk Halk Müziği, Türk Halk Kültüründe şiir-müzik ilişkisinin sosyo-kültürel durumu, şiir-müzik ilişkisinin unsurları ve birleşenleri başlıklarıyla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
interaction is much more complex than other arts. Apart from the independent existence of poetry and music, which are two separate arts, each has features related to the other. The subject of this study is the situation of poetry-music relationship in Turkish folk culture. As in other cultures, poetry and music have always existed together in Turkish culture from the very beginning. Traditional folk poetry and folk music are two aspects of a whole. In the middle of this whole, the traditional folk poet stands. This type, called a musician poet or poet-aşık, is the person who has a major role in the formation of a poetry-musical product. This study, named“Poetry-Music Relationship in Turkish Folk Culture”, has been evaluated with the titles of Turkish Folk Poetry and Turkish Folk Music, the sociocultural situation of the poetry-music relationship in Turkish Folk Culture, the elements and components of the poetry-music relationship, after the introductory theoretical explanations.