Kauçuklu beton imalatında kullanılan malzemelerin mekanik özelliklerinin normal betona göre incelenmesi
Investigation of mechanical properties of materials used in rubber concrete manufacturing compared to normal concrete
  1. Tez No: 698486
  2. Yazar: MALAK ABO GHEDA
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kauçuk, Beton, Basınç Dayanım, Elastisite Modülü, Rubber, Concrete, Compressive Strength, Modulus Of Elasticity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Katı ve plastik atıklar dünyadaki en önemli çevre sorunlarındandır. Bu atıklardan biri de kauçuktur. Kauçuğun atık lastiklerden kurtulma işlemi oldukça maliyetli ve zor bir işlemdir. Bu nedenle geri dönüştürülmüş malzeme olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımında beton teknolojilerindeki son gelişmeler, betonun yapı kalitesinde önemli gelişmelere katkıda bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında araç lastik atığını geri dönüştürmek için kauçuk miktarları toplam agrega hacmi oranında kırmataş ile değiştirilmiştir. Geri dönüştürülmüş kauçuk beton numunelerini 3 ayrı beton karışımlarında (%0, %8, %16 kauçuk oranı) hazırlanmıştır. Beton numuneler 100mm x200mm silindir eğilme kalıplarına yerleştirilmiştir. Çalışma tekniğine göre 33 silindir hazırlanmaktadır. Üretilen beton üzerinde çökme, basınç dayanımı, yarma, elastisite modülünün tespiti gibi birtakım deneylere tabi tutulmuştur. Bu çalışma esnek beton imalatında kullanılan malzemelerin mekanik özelliklerinin nasıl değiştiği, normal betona göre kıyaslanması, araştırılması ve incelenmesini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Solid and plastic wastes are among the most important environmental problems in the world. One of these wastes is rubber. Rubber disposal is a very expensive and difficult process. Therefore, it is recommended to be used as recycled material. Recent advances in concrete technologies using recycled materials are contributing to significant improvements in the construction quality of concrete. In this study, in order to recycle vehicle tire waste, the amount of rubber was replaced with fine aggregates in proportion to the total aggregate volume. Recycled rubber concrete samples were prepared in 3 different concrete mixes (0%, 8%, 16% rubber ratio). Concrete samples were placed in 100x200 mm cylinder bending molds. 33 cylinders are prepared according to the working technique. The tests of slump, compressive strength, splitting, elasticity modulus were tested on the produced concrete. This study covers how the mechanical properties used in the production of flexible concrete, examination its and compared to normal concrete.