Perinatal dönemde online verilen anne destek programının anne-bebek etkileşimi üzerine etkisi
The effect of online mother support program in the perinatal period on mother-baby interaction
- Tez No: 699566
- Danışmanlar: PROF. DR. NURPER ÜLKÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anne-Bebek Etkileşimi, Anne Destek Programı, Çocuk Gelişimi, Perinatal Dönem, Geliştiren Bakım
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, Geliştiren Bakım Çerçevesinde,“duyarlı ve karşılık verici”bakımın en üst düzeyde sağlanabilmesi için, perinatal dönemden başlayarak anneye verilecek bilimsel kanıta dayalı uygulanabilir bir destek programlı modeli geliştirmeyi amaçlamıştır. Bu araştırma, nitel verilere odaklanmış randomize kontrollü deneysel bir karma çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunda İstanbul'da bir kamu hastane gebe izlem polikliniğine Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında başvuranlardan alınma kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı gönüllü kabul eden toplam 60 gebe yer almıştır. Gebeler randomize olarak Klasik Eğitim (KE) grubu, Anne Destek Programı (ADP) grubu ve kontrol (K) grubu olarak üçe ayrılmış ve KE ve ADP gruplarına sırasıyla klasik gebe eğitimi programı ve ADP eğitimi ve etkileşimi uygulanırken K grubu herhangi bire eğitim almamıştır. ilgili eğitimler kontrol grubundaki annelere sağlık kuruluşunda rutin bakımlarını almışlardır. Çalışmada nitel veriler bebeklerin ortalama 6 aylık oldukları dönemde annelerle online odak grup görüşmeleri yapılarak elde edilmiş ve ayrıca sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerin olduğu bilgi formu ile doğum sonrası birinci haftada Beck Anksiyete Ölçeği, Ebeveyn Özyeterlik Ölçeği (EÖÖ) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) kullanılmıştır. Çalışmada, EÖÖ ile bebekle yapılan aktiviteler arasında pozitif bir bağıntı tespit edilmiş ve ayrıca EÖÖ puanı deney grubu olan ADP grubunda daha yüksek bulunmuştur. Nitel bulgular, deney grubundaki kavramsal zenginliğe işaret ederken, bu zenginlik ile bebekle etkileşim arasındaki ilişkiyi de göstermektedir. Sonuç olarak, ADP, özellikle ebeveynlerin özyeterlilik hislerinde olumlu bir etki göstererek anne çocuk etkileşimini geliştirmeye katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the Enhanced Care Framework, this research aimed to develop an applicable support program model based on scientific evidence to be given to the mother, starting from the perinatal period, in order to provide the highest level of“responsive and responsive”care. This research is a randomized controlled experimental mixed study focused on qualitative data. The study group included 60 pregnant women who applied to a public hospital outpatient clinic in Istanbul between January-February 2021, who met the inclusion criteria and accepted to participate in the study voluntarily. The pregnant women were randomly divided into three groups as Classical Education (CE) group, Support Program (ADP) group and control (C) group, and classical pregnancy education program and ADP education and interaction were applied to the CE and ADP groups, respectively. In the study, qualitative data were obtained by conducting online focus group interviews with mothers when the infants were 6 months old on average, and in addition, an information form including socio-demographic and obstetric characteristics, Beck Anxiety Scale in the first week after birth, Parental Self-Efficacy Scale (PAS) and Multidimensional Perceived Social Support Scale. (MSPSS) was used. In the study, a positive correlation was found between the EÖS and the activities performed with the baby, and also, the EÖÖ score was found to be higher in the ADP group, which is the experimental group. While the qualitative findings point to the conceptual richness in the experimental group, they also show the relationship between this richness and interaction with the infant. As a result, ADP contributes to improving mother-child interaction, especially by showing a positive effect on parents' sense of self-efficacy.